Konkurs za Operu u Beogradu 1938. godine

konkurs-za-operu-1938.jpg

Konkurs za zgradu Opere u Beogradu 1938 je bio internacionalni i ucestvovali su arhitekti iz Nemacke, Italije, Belgije, Rumunije, Sovjetskog Saveza, Amerike kao i iz Jugoslavije.
Vecina jugoslovenskih arhitekata je kao lokaciju odredjivala park Manjez.
Godine 1939. poceo je rat u nekim delovima sveta i izgradnja je obustavljena.

I dan danas se odvija polemika gde bi trebalo da bude lokacija Opere.Dve lokacije su u opticaju, ona na Trgu Republike (sada Trgu Slobode samo ne znam cije) a druga je na Uscu (kad bi cuo Milosevic prevrnuo bi se u grobu).

Po ukusu gradskog arhitekte (ne pominjem mu ime jer ima jako odvratne nastupe) je lokacija na Uscu a po ukusu publike i operskih pevaca je Trg Republike.Sad treba videti ko je jaci i da li ce Opera ikad biti izgradjena.

Glavni argument operskih umetnika i publike je “sto da idem po blatu kad sam ovde u centru” a glavni argument gradskog a. je “tamo ima dosta mesta i za parking”, kao valjda sva publika ima kola i pitanje je da li cemo svi mi hteti tamo da idemo po mraku pored reke da slusamo operu.

Ako je on aludirao na Operu u Sidneju onda je grdno pogresio.Ona nije izdvojena tamo i bacena u cosak vec je gradsko jezgro vrlo blizu Opere.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s