KULTURNI KONTINUITET SRBIJE – Cultural continuty in Serbia disturbed by “proeurope” intelectuals

kulturni-kontinuitet-Srbije

Ova fina dama, imenom

MARIJA DJORDJEVIĆ

izjavila je ovo gore što je samo deo divnog teksta koji nije ovde bitan. Ovaj izvadak deluje kao TOTALNA ISTINA o dobu kroz koje prolazimo. Doba je kada nam jedan ambasador iz engleske (zemlje proleterske) govori da se odreknemo prošlosti i da se okrenemo budućnosti, zatim je to doba kad nam NAŠI LIČNI političari kažu da je europa jedina alternativa i posle svega toga dodje ovako lepa i suštinska izjava koja može da se primeni i ovde i na ovom blogu i u arhitekturi uopšte i u svakoj umetnosti koju ova proeuropska vlast uništava, sistematski je otkidajući od korena ili kidajući veze sa dobom “kad smo se lažno obmanjivali” (iako su svi ti ljudi deca tog doba) ili bilo kojim drugim dobom o kome “ne treba mnogo da raspravljamo”.

Naime ovakva izjava je direktno primenjiva na arhitektonske forme koje nastaju danas i ovde. Te forme ili oblici ili kocke ili nazovi-fasade-od-stakla ili metalne fasade zvane robokap fasade ili montažne kuće koje se montiraju za “samo 3 dana” ili obdaništa koja liče na zatvore ne vrede ni koliko jedna reč ove izjave.

Znači da se radi o uspostavljanju “neke nove društvene moći” koja lepo, u rukavicama kida sve što nas vezuje za prošlost “kad smo se bavili samoobmanama” ili za vreme pre toga, što je za te proeuropske intelektualce još gore. Prihvatanje nekih načela iz davno prošlih vremena je najcrnja stvar danas u Srbiji, potpuno bez osnova u normalnom razmišljanju.

CREP je verovatno nešto kao ruralna stvar, KOS KROV im je stran, DRVO je totalno out a zidovi mogu da budu od GIPSANIH ploča jer, bože moj to izgleda nekako proeuropski. SRAMOTA! Ovu gore izjavu bi mi svi kao neki arhitekti trebalo da postavimo ispred sebe i dobro se zamislimo i pokušamo da MI nametnemo stil, koji je u kontinuitetu sa prošlošću arhitekture sa ovih prostora,  snagom svog znanja i ideja a ne da nazovi naša rešenja (koja nismo samostalno stvarali) budu dalje multiplicirana (glupost se inače najbrže multiplicira).

HVALA gospodjice (ili gospodjo) MARIJO DJORDJEVIĆ na ovoj izvanrednoj izjavi. Na ovom blogu imate bar jednog velikog poštovaoca.

One thought on “KULTURNI KONTINUITET SRBIJE – Cultural continuty in Serbia disturbed by “proeurope” intelectuals

  1. Pingback: ХВАЛА госпођице (или годпођо) МАРИЈО ЂОРЂЕВИЋ на овој изванредној изјави « Да л′ тко и тебе, Соларићу, гледи ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s