Projekti kuća iz kataloga jedne izložbe 1983. godine

01 kuce-IVICA-MLADJENOVIC

02 kuce-LOVRIC-ZULEVICProjekti iz jedne lepe knjižice iz 1983. godine s aizložbe koju je priredio Ivica Mladjenović, čovek koji je poznat po organizovanju bijenala u Beogradu tih osamdesetih godina.

Njegov projekat sasvim gore uradjen je i kao primerak i nalazi se na Sajmu izmedju Hala 1 i 2, na pola puta. Tamo je imate kao pokazni primer i ponekad ste ga mogli naći tamo kako organizuje nešto ili ima neku izložbu. Projekat je radjen kao tipski tako da u jednoj jedinstvenoj šemi imate nekoliko vrsta sadržaja. Onaj primer na Sajmu je primer sadržaja koji je drugačiji od ovog ovde predstavljenog.

Donja dva projekta jedan od Lovrić Vladimira, drugi od Zulević Ivana su daleko inventivniji interesantniji pa ako hoćete i tradicionalniji. Kuće su to lepe razudjene osnove, solidne kvadrature objekata, bez mešanja kretanja, puno okrenuti prirodi, sa klasičnim kosim krovovima i sve u svemu prave porodične kuće.

Odlučiti se za onu sasvim gore ili neku od ovih dveju dole je stvar ukusa. Ja sam za onu sasvim dole, Ivana Zulevića. Jasno je valjda zašto, tradicionalni izgled a moderna osnova po svim principima projektovanja, tradicionalni materijali i nema spratova.

One thought on “Projekti kuća iz kataloga jedne izložbe 1983. godine

  1. Pingback: 2010 in review « BEOGRAD BEZ ARHITEKTURE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s