Hala PIONIR dvorana za gledanje i spolja i iznutra – PIONEER hall a hall for pride

Hala-PIONIR

Lepa fotografija hale PIONIR iz monografije o TAŠU “TAŠMAJDAN 50 GODINA” koju sam dobio zahvaljujući tome što sam otišao do sekretara ove organizacije i dobio je.

Razlog ovog umetanja ove slike je samo da se podsetimo ove dvorane, njenog veoma lepog i intrigantnog izgleda. Ova fotografija govori sve. Projektant je kombinacijom materijala i samim rasporedom uspeo da dobije ovako “živu” fasadu kojom bi mogao da se pohvali i dan danas. Hala uopšte nema jednoličan pravougaoni oblik i zbog toga ima ovako interesantne ćoškove. Kombinacija boja, materijala i funkcije ovde je dala izvanredna rešenja.

No ako bismo pričali o njenoj akustici za održavanje koncerata, to je nekad bila tema nas koji smo odlazili tamo na koncerte čuvenih bendova iz sveta, imali bismo da kažemo dosta toga ali osnovno je ovo:

NIJE TO DVORANA BILA NAMENJENA PRVENSTVENO KONCERTIMA NEGO ODRŽAVANJU UTAKMICA TAKO DA NE ZAMERAM TO PROJEKTANTU I NIKAD TO NEĆE BITI MOJA ZAMERKA. TO JE PRVO SPORTSKA DVORANA PA ONDA MUZIČKA.

Ovo mogu da dokumentujem i svojim odlaskom na koncert tada ćuvenih WEATHER REPORT 1980. godine u okviru Beogradskog jazz festivala kada smo svi bili šokirani izvanrednim zvukom . To će članovi benda odneti u grob (dvoje ključnih je umrlo) ali pretpostavljam da su oni “merili”     dvoranu i njenu zvučnost i prema tome postavili zvučenje tako da hala Pionir nikad nije bolje zvučala nego tada.


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s