Dom kulture u KNJAŽEVCU, primer lepe moderne arhitekture za ugled – Beautiful architecture from ex YUGOSLAVIAN heritage

Bogami nad ovakvim delom bi većina današnjih projektanata, arhitekata i ostalih trebalo da stanu i zamisle se. Ovakva “moderna” danas ne može se zateći ni u glavnom gradu Srbije a kamoli da bude ponovljena u samom Knjaževcu.

Izvanredan fluidan prostor sa puno zanimljivih vizura i pogleda na ovakav lep razudjen oblik ovog objekta. Danas ovakve ovjekte ove namene prave kao kocke, paralelopipede ili neke druge jednostavne oblike koje onda prekrivaju staklom i metalnim pločama.

Pogledajte samo šarenilo materijala koji uopšte ne konkurišu jedan drugom već se dopunjuju i nastavljaju. Pogledajte raznollike oblike spolja i kako se oni lepo dopunjuju i ceo objekat tvore da liči na skulpturu? Da teško je to priznati ali ovaj Dom kulture u Kjnaževcu je REMEK DELO.

Naravno pošto će arhitekti kolege teško priznati da je ovo remek delo ostavljamo ga ovde na uvid svima koji su skeptični ili su “zaboravili” kako treba projektovati manje objekte javnih sadržaja. Kolege ARHITEKTI sigurno u ovome ne vide veliki domet jer objekat pripada jugoslovenskom nasledju i veruju da je sada nastupilo “novo” vreme, samim tim i “nova” arhitektura (staklo, metal, keramika, kockasto) pa ovako “komplikovani” oblici nemaju smisla.

BIĆE MI DRAGO DA OVO POSTAVIM OVDE I NAVEDEM IMENA OVIH MAJSTORA OBLIKOVANJA OVOG OBJEKTA.

PROJEKTANTI OVOG REMEK DELA

  • IVAN GOLUBOVIĆ,
  • MIOMIR ŽIVKOVIĆ I
  • GRADIMIR JOVIĆ.One thought on “Dom kulture u KNJAŽEVCU, primer lepe moderne arhitekture za ugled – Beautiful architecture from ex YUGOSLAVIAN heritage

  1. Pingback: Knjaževac : VIDIMO SE KOD POTKOVICE! Knjaževac vesti | Knjaževac vesti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s