Grad na vodi (koja nije skupa) – City by the water

GRAD NA VODI zavisi od cene zemljišta? Ovo je smešno. Voda je zemljište? No svi znamo da to nije pravi grad na vodi a nadam se da su projektanti svesni kako život pored (rečne) vode iliti reke i nije baš neki luksuz i leti predstavlja dosta odvratni stvar.

Ovaj plan “čuvenog” arhitekte Libeskinda podrazumeva i izgradnju odvratnih uvrnutih oblakodera pored same vode i time narušavanje dosta lepe vizure sa reke prema gradu. Oblakoder na kraju Francuske ulice u Beogradu to je stvarno smešno i na neki način odražva nepoznavanje našeg grada od strane narečenog arhitekte. Ali vidimo da “Luka Beograd” to lepo i fino razradjuje u tajnosti bez ikakvog pitanja gradske vlasti što znači da tamo sedi neka klika ljudi u tesnoj vezi sa gradsim vlastima. Razradjivati plan koji nije još prošao ni normalnu proceduru je stvarno pokvarena i ružna stvar. Valjda treba i mi ostali da prvo saznamo “šta nam se sprema” pa da ond au Luci Beograd razradjuju plan?

Inače u Beogradu je postala praksa da pojedine privredne, komunalne organizacije SAME ODLUČUJU O URBANISTIČKIM POTEZIMA KOJI SE TIČU NJIHOVE IMOVINE PO GRADU. Najsvežiji primer je JKP Gradske pijace koje same odlučuju o novom konceptu pijaca po gradu bez ikakvih (javnih) konsultacija sa urbanistima il arhitektima. Evo sad još jednog primera sa Lukom Beograd a jedan od starijih primera je i slučaj sa Sajmom Beograda. Ta organizacija je sama na sebe uzela da odluči koje od sajamskih zgrada pripadaju kulturnoj baštini Srbije bez ikakvih konsultacija sa nadležnim licima i li čak ponižavanjem tih istih institucija.

Zašto je to tako jasno je. Na vlasti u ovim organizacijama nalaze se kadrovi koji pripadaju Demokratskoj stranci a ta stranka stalno i permanentno govori o investicijama kao da je to glavni prioritet a beskrupulozno se odnosi prema kuturnoj baštini.Svaka priča sa njima o tradiciji i nacionalnim simbolima ili graditeljskim markerima Srbije je bespredmetna. Njima je novac SVE i SVJA i tradicija im nije prioritet. Ta partija je odgovorna za besomučne privatizacije kulturnih institucija bez ikakvog promišljanja o tome. Na mestu velikih knjižara i čitališta po Beogradu koje imaju istoriju postojanja oni su podigli kozmetičke radnje, samoposluge ili prodavnice mobilnih telefona. Naravno da im onda priobalje Beograda ne predstavlja neku baštinu za diskusiju sa relevantnim ličnostima Beograda koji imaju šta da kažu o tome.

REKE KOJE OKDUŽUJU BEOGRAD I DAJU MU NEKI IDENTITET NISU BAŠ TU DA BI SE PORED NJIH ZIDALI KOJEKAKVI OBLAKODERI ILI GRADOVI NA VODI. PORED REKA TREBA DA JE UREDJENA OBALA KOJA IMA SADRŽAJE I ZA ZIMU I ZA LETO, STAMBENI KOMPLEKSI SAMO ZATVARAJU OTVORENOST TOG PRIBALJA PREMA RECI. NAŠE OBALE BEOGRADA ZAHTEVAJU UREDJENJE I TO JE SVE. ZA GRADNJU POSTOJE PROSTORI PO GRADU I TO JE SASVIM DOVOLJNO. OBALA TREBA DA JE SLOBODNA A MI OPREZNI JER POJEDINE POSLOVNE ORGANIZACIJE UZIMAJU U SVOJE RUKE URBANIZAM I ARHITEKTURU IAKO IH NIKO NIJE OVLASTIO ZA TO.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s