БИNA – Belgrade International week of architecture

BINA-program

projekat-LEGATIO

young-viennese-architects-1

Па могли бисмо мало и да зуцнемо о овоме. Била је и прошла БИНА, београдска интернационална неделја архитектуре и није оставила скоро никаквог трага. Зашто? Вероватно зато што сам свет у Србији сматра ову науку скоро непотребном, а сигурно зато што је још не сматрају делом уметности као што раде свуда у свету. Но ми не би требало да јадикујемо по систему “у еуропи је све боље а код нас тако лоше” већ да уреадимо нешто по том питању. Но то је тема за нову белешку.

Недеља је прошла скоро анонимно и да није негде на крају недеље био прикаѕ свега тога на РТС1 не бисмо знали ни да је било. Разлога је сигурно много. Први је:

1. ЈАКО ВЕЛИКА РАЗУЂЕНОСТ ИЗЛОЖБЕНИХ ПРОСТОРА ПО ГРАДУ И У ЊИМА (КАД ИХ ОТКРИЈЕТЕ) СЕ НАЛАЗЕ ЈАКО МИНОРНЕ ИЗЛОЖБЕ СА АМАТЕРСКИ УРАЂЕНИМ ЕКСПОНАТИМА КОЈЕ МОЖЕ ДА ПРИПРЕМИ СВАКО СА МИНИМУМОМ ШКОЛЕ

2. АМАТЕРСКИ УРАЂЕНИ ЕКСПОНАТИ НА БИЛО КОЈОЈ ОД ОВИХ ИЗЛОЖБИ ОСИМ ОНОГ У БИБЛИОТЕЦИ ГРАДА БЕОГРАДА ГДЕ СУ ИЗЛОЖЕНЕ ПРОФЕСИОНАЛНЕ МАКЕТЕ СА СЕТА СНИМАЊА ЈЕДНОГ САДА АКТУЕЛНОГ ФИЛМА А ОПЕТ ПИТАМ СЕ КОМЕ ТРЕБА ИЗЛОЖБА О ФИЛМСКИМ КУЛИСАМА

3. ПРЕДАВАЊА СУ БИЛА ЈАКО ДОБРО ПОСЕЋЕНА САМО ДОТЛЕ ДОК СЕ НИЈЕ РАЗГОВАРАЛО О ОЗБИЉНОЈ ТЕМИ КАО ШТО ЈЕ ИЗБОР ИЗЛАГАЧА ЗА ВЕНЕЦИЈАНСКИ БИЈЕНАЛЕ. НА ТОЈ НАЈБОГАТИЈОЈ ДИСКУСИЈИ ПО ПРИДОШЛИМ ЛИЧНОСТИМА ИЗ СВЕТА АРХИТЕКТУРЕ ДОШАО ЈЕ МАЛИ БРОЈ СЛУШАЛАЦА А ТЕМЕ ЈЕ ДИКТИРАО ПОМОЋНИК МИНИСТРА КОЈИ СЕ НИЈЕ БАШ ПРОСЛАВИО СА НЕКИМ СВОЈИМ ИЗЈАВАМА.

4. ВЕЛИКИ УПЛИВ СТРАНИХ КУЛТУРНИХ ЦЕНТАРА И ТО АУСТРИЈЕ НАРОЧИТО. КАО ДА МИ САМИ НЕМАМО ДОВОЉНО ЖЕЉЕ И ВОЉЕ ДА УРАДИМО СВЕ ТО САМИ. КАДА ВАМ ОВАКВЕ ИЗЛОЖБЕ РАДЕ КУЛТУРНИ ЦЕНТРИ СТРАНИХ ДРЖАВА ОНДА СТЕ СТВАРНО НА ПУТУ ЗА НИГДЕ.

5. ВЕОМА МАЛИ БРОЈ ЕКСПОНАТА ПО ИЗЛОЖБИ, ОКО 10-ТАК ПО СВАКОЈ ЛОКАЦИЈИ ШТО ЧИНИ СВЕ ОВО ЈАКО ГЛУПИМ. ТРЕБАЛО ЈЕ УРАДИТИ ЈЕДНУ ИМПРЕСИВНУ ИЗЛОЖБУ НА ЈЕДНОЈ ЛОКАЦИЈИ КОЈА БИ СУБЛИМИРАЛА СВЕ ОДЛИКЕ ОВЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ.

6. НАЈСМЕШНИЈЕ ЈЕ КАД ЈЕ ДОШАО ГОСТ ЧУВЕНИ АРХИТЕКТА ИЗ АМЕРИКЕ О КОМЕ ЈЕ ОВДЕ ВЕЋ ПИСАНО И ПРОСУ НЕКОЛИКО БИСЕРА ИЗ КОЈИХ ВИДИТЕ ДА И НИЈЕ НЕКИ АРХИТЕКТА КОМЕ ТРЕБА ПОСВЕТИТИ ПАЖЊУ.

Што нисам раније писао о овоме кад је било актуелно стварно не знам и баш ме брига. Толико је ово био један неинвентиван фестивал у славу архитектуре да се може сврстати у безначајне манифестације. Најосновније питнаје је ЗАШТО ЈЕ ОВО ИШЛО У ЛЕТО кад ипак наш свет посвећује више пажњу на летљи провод и одлазака на море него аРХИТЕТУРИ? А одговор је још једноставнији – НЕ ТРЕБА БАШ НАШ НАРОД ДА ЈЕ УПОЗНАТ СА СВИМЕ ШТО НАМ СПРЕМАЈУ ПОТКУПЉИВИ ОПШТИНАРИ И ГРАДСКИ ОЦИ. Има о томе ко све то одлучује зашто би о томе била упозната најшира јавнсот?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s