Nadgradnje, nadogradjivanja, adaptacije potkrovlja

Dobra stara tema ako hoćete da pljujete izgled Beograda je tema NADOGRADNJE. Toga ružnog smeća na krovovima zgrada u Beogradu ima PUNO. Za to su zaslužni sledeći akteri u lancu projektovanja i izgradnje:

  • apsolutno najodvratniji projekti
  • neverovatna halapljivost investitora u pogledu zauzimanja prostora ali istovetno i njihova škrtost u završnoj obradi njihovih bivaka “ni na nebu ni na zemlji”
  • potkupljivost opštinskih i gradskih vlasti
  • kvalitet radova izvodjača
  • nemogućnost da se ova vrsta “radova” isključi u potpunosti pa makar Djilas bio i doživotni gradonačelnik

Pa pogledajte samo te odvratne nadogradnje sa ovih nekoliko slika koje datiraju još iz JUGOSLAVIJE i možemo ih nazvati nekom vrstom “negativnog” graditeljskog nasledja one naše nekadašnje zajedničke države. Kada smo svojevremno živeli u toj državi nekako sam imao utisak da ovih “radova” ima najviše u Srbiji a veoma malo u ostalim republikama te naše Juge. Danas vidim da je to ustvari odlika našeg srpskog naorda da ruži tudje zgrade nasilno uz učešće svih aktera u lancu gradnje i to beskrupulozno.

Nekako bih najviše ovde imao pogrdnih reči za projektante ovakvih ne-dela. Pa oni kao da nisu završili ni 2 razreda srednje arhitektonske škole a ne fakultete. No svi se sećamo kako je to nekad bilo, projekte su radili i tehničari kad jadnih arhitekata nije bilo u blizini. ZAR OVE RAK RANE ZGRADA PO BEOGRADU NISU MOGLE DA IZGLEDAJU BOLJE? Mogle su, jer ako pogledate poslednju u nizu nadogradnju ona je nekako “najbolja” i sledi visinu zgrade pored a to je jedna lepa zgrada Mihajla Mitrovića u samom centru grada u Zmaj Jovinoj ulici.

ŽELITE LI DA ŽIVITE U OVAKVIM RUGOBAMA? UVEK IMA TAKVIH LJUDI KOJI OVO RADE NAŠEM GRADU, NARUŽUJU GA I STVARAJU LOŠE VIZURE SAMOG GRADA. IMA I ONIH KOJI BI KUPILI OVAKVE RUGOBE OD PRVIH VLASNIKA. JEDINO ŠTO MPŽETE DA UČINITE ZA LEPOTU OVOG GRADA JE NE KUPUJTE OVAKVE NEKRETNINE OD PRVIH PREVARANTSKIH VLASNIKA I TAKO IH ONEMOGUĆITE U UVERENJU DA SU URADILI PRAVU STVAR.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s