Novi (gradski) Djilasov arhitekta

Lepo, dobili smo novog gradskog arhitektu po nalogu gospodina gradonačelnika Dragana Djilasa. Dakle nikakvi izbori izmedju dve tri ličnosti, nikakve gradske odluke nego po nalogu g. D. Dj. dobismo eto novog gradskog arhitektu po ukusu studenata arhitekture, sudeći po ovom članku.

Ali to valjda nema veze, važno je da se novi gradski arhitekta uhvati u loštac sa velikim problemom “izlaska grada na reke”. TO je inače najveći zadatak g. gradonačelnika, da POTPUNO BESPRAVNO DODELI VELIKO ZEMLJIŠTE SVOJIM KOMITENTIMA DA MOGU SLOBODNO DA ZARADJUJU MILIONE BEZ IKAKVOG JAVNOG KONKURSA.

Pošto se gomila važnih odluka donosi u opskurnim “javnim institucijama” po sistemu HAJDUČKOG URBANIZMA što reče jedan naš čitalac onda i ova njegova prva izjava ne znači ono što piše nego možda sasvim nešto drugo. Ova gornja izjava je samo ona za javnost, njeno skriveno značenje otkrićemo veoma uskoro.

Mogao bih samo da podsetim glavnog arhitektu Beograda gospodina Vasovića da je BEOGRAD ODAVNO, nekih 2000. godina ranije “izašao na svoje dve reke” i da to nije otkriće demokratske stranke već istorijska činjenica. Pitanje je samo kako će demokratska stranka (kojoj verovatno i on pripada) tretirati taj “izlazak” na reke našeg grada. Tretiraće ih verovatno prema onim nakaznim projektima sa oblakoderima na reci na kraju Francuske ulice. Tretiraće ih tako da će donositi planove mimo javnosti i tretiraće ih po ukusu studenata goslodina Vasovića. Znači imaćemo još naučnofantastičnih projekata poznatih svetskih arhitekata koji obično ovde dodju i izjave kako Beograd nema svoju dušu, kao što je rekao onaj američki “poznati” arh.

No valjda postoje institucije sprečavanja samovolje gospode iz demokratske stranke i spodina gradonačelnika (do sad nismo uspeli da ga sprečimo da radi šta hoće), i sada narečenog-sasvim novog, ničim izazvanog gradskog arhitekte g. Dejana Vasovića. Videćemo i taj njegov izlazak na reke, kao da ovaj grad nije živeo pored reke svih ovih naslaganih vekova i videćemo zašto je po ukusu studenata arhitekture.

A SAD SVI NA SVOJE ZADATKE !

Znam ja da je ovo izjava gospodina Miloševića ali mi sve ovo liči na nekadašnji njegov sistem vlasti koji je stalno bio izlagan ruglu od strane opozicije ali sada imamo situaciju da ta nekadašnja opozicija radi isto tako samovoljno kao nekad proskribovani gospodin Milošević. JADNA SRBIJA!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s