RUŽNE PRIVATNE KUĆE – Ugly private houses in SERBIA

Nema veze što je prodao komšijinu kuću mnogo je važniji izgled ove rugobice od kućice.

NAJTIPIČNIJI IZGLED PRIVATNE KUĆE NA VASKOLIKOM BALKANU JE UPRAVO OVAJ.

KOMPLETAN FASADNI ZID PREMA ULICI JE SA PROZORIMA.

Zašt to rade naši projektanti nije jasno, osim što možda imaju tipski projekat uradjen u autocadu tom omraženom uništavaču projektovanja, ap im je teško da urade novi projekat i pokažu malo ingenioznosti. Dakle otvarati pogled na prostorije u kojima živite samo je izum propalih balkanskih prostora i feudalnih državica nastalih na raspadu Jugoslavije. No ovaj “stil” propaliteta od kuća z aporodični život postoji i u vreme Juge. Pitanje je ko je prvi promovisao otvaranje fasadnog zida sa prozirma baš prema ulici? Ko je bio taj prvi kreten koji je to uradio ili lepše da formulišemo arhikreten?

Zašto je kod nas zastupljen taj stav da komšije ili prolaznici vide šta imamo po sobama? Da li je to vid samohvale i bede moždanih vijuga vlasnika ovih kuća? NARAVNO DA SE U PSIHI TIH OBOLELIH VLASNIKA OVAKVIH KUĆA KRIJE PROBLEM. Sav normalan svet svoju intimu drži vezanu za baštenski prostor i tamo prema bašti su svi prozori i vrata otvoreni. No u našim balkanskim baštama se nalaze bašte sa kupusom i paprikama i lukcem a ponegde i mali svinjac ili kokošarnik, tako da kad dodje gost ne bi baš trebalo da gleda u baštu. Možda je to glavni razlog takvih idiotarija medju balkanskim narodima i narodnostima.

KOMPLETNA KUĆA JE IZLOŽENA POGLEDU I NEMA NI JEDNOG DRVETA DA JE ŠTITI OD ZAGLEDANJA

To je valjda jasno zašto? Pa zato da svi vide kuću sa svih strana i da bude što veća pa i od one komšijine. Ovako postavljanjem drveća bi se kuća smanjila i ponizio vlasnik. Greota je to drveće postavljati da zakloni kuću od radoznalih pogleda.

PSIHOLOŠKI GLEDANO OVO PROIZILAZI OD NAŠE BALKANSKE ŽELJE DA, USTVARI, ŽIVIMO NA ULICI ILI U ČARŠIJI KAKO HOĆETE. DAKLE TO JE OSTATAK PUSTOG TURSKOG DA TREBA DA VODIMO SVOJ ŽIVOT ONAKO KAKO TO ŽELI ČARŠIJA. ČARŠIJA KAŽE AKO JE NEKO BOGAT ONDA MORA DA IMA NAJVEĆU KUĆU I ONDA TO NAŠ MALI JADAN BALKANSKI VLASNIK I RADI. PRAVI NAJVEĆU KUĆU NA OGOLJENOM PLACU TAKO DA MOŽE DA SE VIDI IZDALEKA A SVI UKUĆANI ŽIVE U PODRUMSKOJ PROSTORIJI PREKO DANA ILI U TAKOZVANOJ LETNJOJ KUHINJI.

NEMA ŠTA PRAVO DOSTIGNUĆE ZA 21. VEK. IZGLEDA DA TREBA DA PRODJE JOŠ KOJA STOTINICA GODINA DA SE TOTALNO ODREKNEMO TURSKOG MIŠLJENJA O ČARŠIJI.


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s