ARHITEKTURA kao odraz društva

KREĆE SAKUPLJANJE ONIH KOJI TREBA DA UDJU U UŽI IZBOR ZA PRESTIŽNU NAGRADU LISTA NOVOSTI. NARAVNO TU JE LEP UVODNI ČLANAK ZA SVE TO  A NARAVNO I LEP KOMENTAR U PODNASLOVU TOG TEKSTA KOJI KAŽE SVE!

PO ARHITEKTURI SE ČITAJU DOMETI DRUŠTVA

Pa da vidimo koji su to dometi ovog društva koje treba da pročitamo iz arhitekture izgradjene po Beogradu i gradovima Srbije.

  1. SLOBODNO UKLANJANJE STARIH OBJEKATA KOJI SU ZAŠTIĆENI ZAKONOM ZAHVALJUJUĆI POTKUPLIVOSTI RAZNIH ZAVODA ZA ZAŠTITU. MISLIM DA JE OVO JEDNA NAJVAŽNIJA OSOBINA GRADSKIH VLASTI BILO KOG GRADA U SRBIJI. Nestaje baština zarad sitnospostveničkih interesa narasle mafijaške oligarhije širom Srbije. Investitori su po pravilu kontroverzni biznismeni.
  2. UKLANJANJE ZELENIH POVRŠINA RADI IZGRADNJE ZAHVALJUJUĆI JKP “GRADSKO SIVILO” takodje u duhu pomaganja kapitalu da se opere na ovim prostorima.
  3. GRADE SE OBJEKTI SA STAKLENIM FASADAMA PRAVOUGAONIH OBLIKA ILI SA FASADAMA OD METALNIH I KERAMIČKIH PLOČA. Arhitekti kao da nisu dobro savladali rad u čuvenom dehumanizovanom programu AutoCAD i onda radi brzine izgradnje projektuju ovakve pravougaone rugobe širom grada. Kao da jedni od drugih kopiraju projekte.
  4. RAVAN KROV NADIRE, NEMA VIŠE KOSOG KROVA KAO DA ĆEMO SA RAVNIM KROVOIMA BRŽE UĆI U EUROPSKU ZAJEDNICU. Ravan krov je izgleda nešto proeuropski, nešto vredno, nešto što je moderno za ove današnje projektante. Kos krov je valjda za njih loše djake na AutoCAD-u nešto anahrono, nešto što pripada prošlosti i valdja po njihovom skromnom mišljenju nešto sa čim nas neće primiti u europu.
  5. OBJEKTI SU BEZ KORESPODENCIJE SA OKOLNIM ZGRADAMA, ŠTRČE SVOJIM RUŽNIM IZGLEDIMA BEZ INVENCIJE I BEZ RAZUDJENOSTI. Grade se objekti spratnsoti čak 2-3 sprata viši od komšijskih. Zašto to postoji kod nas ovde nije jasno osim da je to težnja da se što više zaradi. Ta prokelta investitorska zarada će nas oterati u opšte sivilo i rugobu do kraja postojanja Beograda. Sve se nešto nadam da će da im ti famozni ravni krovovi riknuti pre vremena i da će morati da “zakose” krovove ali možda ništa od toga. Nadam se i da će proraditi neka savest po opštinskim nadležnim organima i da će prestati da se bave povišavanjem spratnosti tamo gde to stvarno kvari izgled profila ulica.

SVE U SVEMU JEDNA OPŠTA LUDNICA OD RUGOBA KOJE NAS PREPLAVLJUJU PO GRADU IAKO SE VODE KAO PAMETNE ZGRADE ALI NE I KAO LEPE. LEPOTA I PAMET NE IDU ZAJEDNO KOD ARHITEKTURE? NEOBIČNO ZAR NE?!?!?

VIDEĆEMO DA LI ĆE I NAGRADA NOVOSTI OTIĆI JEDNOM OD LOŠIH DJAKA NA AUTOCADU ILI NEKOM KO VOLI DA RADI PRVO U OLOVCI. TA OLOVKA JE STVORILA MNOGO VIŠE LEPIH DELA NEGO SAV KOMPJUTERSKI SVET DANAS (DOBRA TEMA Z ANEKI DRUGI POST?). OLOVKA PIŠE SRCEM JE ONAJ PRAVI IZRAZ KOJI JE POTEKAO OD JEDNOG NAŠEG KNJIŽEVNIKA ALI SE IZGLEDA ODNOSI I NA ARHITEKTONSKO CRTANJE. KOMPJUTER NE PIŠE SRCEM VEĆ PARAMA. KOMPJUTER IZBACUJE ISTOVETNE ILI SLIČNE PROJEKTE I NIJE GA BRIGA KAKO TO IZGLEDA. OLOVKA PAK PIŠE EMOCIJAMA I SRCEM I NARAVNO DA SU TAKVI PROJEKTI NASTALI KROZ PROMIŠLJANJE I BRIGU O SVIM ASPEKTIMA KOJI ČINE ARHITEKTURU. NADAM SE I DA ĆE OVO VREME STAKLENIH ROBOKAP TRANSFORMERS RUGOBA PO BEOGRADU PROĆI I DA ĆE DOĆI LEPŠE DOBA GDE ĆE ARHITEKTI I URBANISTI PRVO SVE SVOJE ZAMISLI BACATI NA PAPIR – OLOVKOM.


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s