Srećan 8. Mart, Dan Žena želimo svim ženama na ovom svetu

Међународни дан жена је дан посвећен женама и слави се сваке године 8. марта. Овај дан је настао као дан борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца. У почетку то је била борба за гласачко право. Итересантно је да је Швајцарска била последња земља у Европи која је увела право гласа женама (1972.)

Иницијативу за тај празник дала је немачка феминисткиња и чланица социјалистичке странке Клара Цеткин (1857.-1933.). Цеткинова се борила за право жена од 1889. а први пут је покренула иницијативу на међународној конференцији социјалистичких жена 1910. у народној кући у Копенхагену, која је касније постала позната као Унгдомсхусет. Прво обележавање Дана жена је било 1911. у Аустрији, Немачкој, Шварцарској и Данској.

8. март је прихваћен као међународни дан жена 1917. године. Уједињене нације су од 1975. године, која је проглашена за Међународну годину жена и службено почеле обележавати Међународни дан жена.

У међувремену уведене су институције као што су трудничко боловање, ограничење рада жена у трећој (ноћној) смени, иста плата за исти рад, право гласа…

Жене и данас у многим земљама за исти рад имају мању плату.

Nekad u Jugoslaviji ovaj praznik je imao mnogo veći značaj što je sasvim normalno. U tom sistemu u kom se živelo dosta dugo žene su imale dosta slobodan život i bile su na neki način zaštićene više nego sad u ovim malifeudalnim državicama .

ARHITEKTURA je i tada i sada bila nešto čime se i žene bave.To uopšte nije sporno. Teme kojima su se bavile su malo drugačije od onih kojima su se bavili muškarci. Nekako u to vreme dok je postojala JUGOSLAVIJA one su se bavile školama, vrtićima i uredjenjem hortikulture a naročito enterijerima i restauracijom. No danas to nije više tako ONE se bave svim temama što je sasvim u redu.

Na slikama gore imate dva objekta iz različitog perioda stvaranja para arhitekata IVANKE I RELJE KOSTIĆ za koje oduvek želim da kažem na ovom blogu da su to MOŽDA JEDINI ARHITEKTI U BEOGRADU I SRBIJI KOJI SU SE IZBORILI DA IM SE IMENA NADJU NA PLOČAMA KOJE STOJE JAVNO IZLOŽENE NA SAMIM OBJEKTIMA. U neka prošla vremena na tim pločama su stojala izložena samo imena firmi koje su gradile. No IVANAKA I RELJA KOSTIĆ su se izborili upravo da to budu njihova imena izložena što je velika retkost.

Onaj prvi objekat je izazvao dosta polemike jer jedna staklena zgrada u neka davna vremena u ovom ambijentu starih objeakta sigurno nije neki domet ali samo oblikovanje fasade na neki način sledi ritam komšijskih fasada tako da se to sleglo. Novi objekat je naravno u omiljenom staklu ali na neki drugačiji način i veoma interesantno za oko jer se ovaj par očigledno trudi da malo da ipak neki oblik “svojoj” arhitekturi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s