Poslovno stambeni kompleks u INDJIJI

Šta reći o ovom osim da je to miks dve različite funkcije koji sigurno neće biti prijatan onima koji potpadaju pod kategoriju stanari. STANOVANJE i POSLOVNE AKTIVNOSTI se tako olako spajaju kao da jedni pored drugih moraju da egzistiraju. NARAVNO DA NE MORAJU!

Ljudi koji stanuju u zgradama pored poslovnih zgrada dobro znaju o čemu govorim. BUKA je glavni problem. Zašto se onda stalno insistira o spajanju te dve funkcije koje treba da su dovoljno daleko jedna od druge? Odgovor je jednostavan.

URBANISTI UOPŠTE VIŠE NISU PITANI O OVAKVIM MIKSEVIMA LJUDSKIH POTREBA.

Mislim da će uskoro urbanisti postati veoma retka vrsta koja neumitno izumire. TO je sv eočiglednije po mešanju sadržaja i aktivnosti koji se upravo dogadjaju pred nama i to u svakom gradu Srbije pa i šire po Balkanu. I tu je sve jasno. Razvijanje primitivnog kapitalizma nazvanog ovde u ovim krajevima i TRANZICIJOM u sebi sadrži bespoštedno rušenje svih tradicija pa i onih vezanih za stara jezgra gradova. Sadržaji pojedinih delova grada se mešaju u onoj meri u kojoj je nemogće živeti. Otvaraju se kafići u prizemlju stambenih zgrada koji onda to zloupotrebavaju i legla su glasnog zvuka i tako postaju rak rane grada.

Otvaraju se stambeno-poslovni centri koji su onda muka i stanovnike i poslovnjake.

Tržni centri se podižu po centrima gradova gde onda zvrje prazni i zlokobni.

Stanovi se podižu po obodu gradova i onda saobraćajno gube vezu sa centrom.

Sve u svemu veliki urbanistički haos i kaubojština. To sve možemo zahvaliti gospodi iz “vlasti-kod-koje-europa-nema-alternativu”. No oni su jako pokvareni i zle osobe jer nam ne prenose kako to europljani čuvaju svoje tradicije i kako ne dozvojlavaju da se sadržaji mešaju po gradovima. Zamislite “stambeno-poslovni” centar u četvrti Amsterdama poznatoj kao četvrti “crvenih fenjera”? Dakle tamo bi kurve i drolje bile poslovni deo a stambeni? Ma dajte molim vas ovakve nebuloze još samo opstaju ovde u tranzicijskom Balkanu gde se nove instalisane vlasti ponašaju kao na svojoj prćiji. Naravno mi sami smo krivi što je to tako.

Kad ste poslednji put videli u novinama neki članak nekog poznatog urbnaiste koji se buni protiv toga? Skoro odavno. Veliki časopisi za arhitekturu su ugašeni a internet izdanja novih časopisa i nisu baš okrenuti kritičkom pisanju o arhitekturi To su servisi koji nas obaveptavaju o tekućim dogadjajima i to je sve.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s