Adaptacija velike dvorane DOMA OMLADINE u Beogradu – Reconstruction of great hall od Youth center in Belgrade with american investments and small archievement in space

DA TO SU SLIKE ISPRED DOMA KOJE SE MOGU VIDETI. ZNAM DOBRO KAKAV JE DOM OMLADINE PO AKUSTICI A NAROČITO OVA SALA. AKUSTIKA I DO SADA JE BILA IZVANREDNA. VOLIM KONCERTE KOJI SE OVDE ODVIJAJU JER JE TO ONAKO JEDNA FINA MALA DVORANA MULTIMEDIJALNOG TIMA, ČAS IMA STOLICE ČAS JE ZA STOJANJE. AKO STE NA BALKONU ZVUK JE JOŠ BOLJI.

No novim rešenjem izgleda da je neko hteo od te sale da napravi nešto sasvim drugačije. Kad to kažem mislim na onaj izdignuti deo partera koji se vidi na slici. Taj parter odvojen od ostalih asocira na neku VIP ložu što je ogavno. Svi znamo kakvi se koncerti odvijaju ovde u Domu Omladine i mislim da je odvajanje jednog dela od partera ČISTA GLUPOST. E sad ako je to bila želja INVESTITORA (ko god to bio) onda donekle i razumem. Ali izgled DOMA OMLADINE JE DEFINITIVNO NARUŠEN I OBOGALJEN! Neka je to radila i dobra firma kakva je “MAŠINOPROJEKT-KOPRING” (dobro staro ime iz vrmena komunizma) ali mislim da je koncepcija ove sale definitivno narušena. Samim tim će se i akustika izmeniti i to je već očigledno i na slici preseka buduće sale. Moralo je biti uradjeno dodatno spuštanje plafona da bi se (verovatno) ispravio taj “feler” u menjanju strukture prizemlja.

Sve u svemu velika dvorana DOma Omladine je izgubila nevinost i to od strane amer, ničim izazvana. Nismo hteli nikakvu promenu, hteli smo obnovu stare dobre dvorane koja ima i te kakvu reputaciju medju rokerima sveta i zemalaj nekadašnje JUGOSLAVIJE. Dvorana koju dobijamo je praktično nova i ko zna kakav će zvuk biti unutra. Zvuk je inače nepredvidiva stvar i najbolji arhitekti nisu garancija dobijanja dobre akustike. Iz prošlosti uredjenja ovakvih objekata sećamo se primera gde je uredjenje enterijera na slučajan način proizvelu izvanrednu akustiku, a ponekad jako dobro projektovana kustika proizvela jako loš zvuk. Videćemo akd sve bude gotovo i održi se prvi dobar koncert. Vidimo se tamo!

2 thoughts on “Adaptacija velike dvorane DOMA OMLADINE u Beogradu – Reconstruction of great hall od Youth center in Belgrade with american investments and small archievement in space

  1. Da ne govorimo o jednosm “skromnom” detalju: enterijer sale, dansing dvorane i holova “Doma omladine” bio je delo znamenitog srpskog arhitekte, Momčila Belobrka, a sami holovi bili su prepuni raznovrsnih umetničkih dela (keramičkih obloga na stubovima i drugog) od kojih je danas ostao samo veliki čeoni zid na kojoj je delo Miće Popovića. Sramotno je da se u ovoj državi razni “stručnjaci” odnose prema graditeljskom nasleđu prošlih generacija i imenima čije je stvaralaštvo označavalo najviše domete struke.

    Sramno i jadno.

  2. U enterijeru je već odavno kroz adaptacije nestao jedan rad na zidu na izlazu iz velike dvorane na spratu. Taj rad je ovekovečen na raznim spotovima grupe ELIPSE kojoj je je ovo bila druga kuća.
    Dalje gornja sala je dobila neprimereno i gnusno, ogavno ime amerikana koje ne zaslužuje. Nekadašnje ime POGON imalo je potpuni smisao.

    Hvala na komentaru, postaviću jedan video ovde koji će ilustrovati tu plastiku po zidovima.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s