SMORVIL Naselje kocki u Zemlji čuda u Kragujevcu

JOŠ JEDAN KOMUNISTIČKI EKSPERIMENT SA KRAJA 60-TIH NEKO ĆE REĆI. NE, OVO JE NASELELJE “BUDUĆNOSTI” PRETENCIOZNOG STRANOG IMENA SMALLVILLE KOJE MOŽETE PROČITATI I KAO SMORVIL TAKO ĆEMO DOBITI U SRBIJI JOŠ JEDNU PARAFRAZU ANSELAJ SA KRAJA 60-TIH I POČETKA 70-TIH U BEOGRADU ODNOSNO NOVOM BEOGRADU. NISMO DALEKO ODMAKLI OD KORBIZJANSKIH KOPIRANATA. KORBIZJANSKI KOPIRANTI SU USVAJALI OBLIKE KOJE JE PREDLAGAO VELIKI ARHITEKTA ALI BEZ STVARNOG PRIHVATANJA NJEGOVIH DOSTIGNUĆA.

Naime veliki arhitekta jeste projektovao ravne krovove ali u Marseju gde je velika vrućina i ima malo kiša. Zatim je na te velike površine ravnih krovova postavljao zanimljive sadržaje tako da je krov ovakvih vleikih objekata postajao mesto sastajanja i druženja i sporta. No naši arhitekti iz 60-tih su samo usvojili ravni krov a današnji arhitekti ga bezobzirno multipliciraju. Valjda im je takav krov najlakše da nacrtaju u autocadu, tom ubici arhitekture.

Pogledajte dalje raspored otvora na fasadi. Deluje kao da su postavljeni po matematičkom redu a ne arhitektonskim proporcijama i što je najgore svi su jednaki. Dalje na prikazanim slikama enterijera prikazani si enterijeri sa puno svetlosti što ne može biti tačno z aone dve slike sa vratima i prozorima. Vrata moraju biti u manjoj izloženosti suncu jer takav ćošak postoji na balkonima. Dakle lažno predstavljanje situacije u budućim stanovima.

OVAKVE ZGRADE IDU NA SRAMOTU PROJEKTANTIMA KOJI OPET I OPET NE ULAŽI NI MALO INVENTIVNOSTI U PROJEKTOVANJE LEPIH NOVIH NASELJA PO SRBIJI. PREDLAŽEM DA SE GRUPI ARHITEKTATA KOJA JE PROJEKTOVALA OVE STANOVE DODELE BESPLATNI STANOVI “POD ZADNJU PLOČU” OVIH ZGRADA KAKO BI OSETILI KAKO JE TO ŽIVETI ISPOD RAVNOG KROVA KAD POČNU KIŠE I SNEGOVI U OVOJ NAŠOJ SRBIJI. AKO NEĆE ONDA BI IH TREBALO DOVODITI “NA KAFU” SVAKI PUT KAD PROKIŠNJAVAJU KAKO BI SE UVERILI U “VERODOSTOJNOST”  SVOJIH NAKARADNIH REŠENJA.  TAKODJE BI OVIM ARHITEKTIMA TREBALO KUPITI NAJNOVIJE IZDANJE KNJIGE O KUĆAMA GOSPODINA BOŽIDARA PETROVIĆA UZ MOŽDA MALI BESPLATNI SEMINAR ARHITEKTE PEDJE RISTIĆA. UZ POHADJANJE SEMINARA O KOSIM KROVOVIMA PEDJE RISTIĆA I BOŽIDARA PETROVIĆA TREBA IM DODELITI I DIPLOMU O POLOŽENOM KURSU KAKO BI MOGLI DA NASTAVE SA SVOJIM RADOM U ARHITEKTURI. TAJ KURS TREBA DA POLAŽU SVI ZAVRŠENI ARHITEKTI PO NOVOM BOLONJSKOM RECEPTU, PREDLAŽEM DA BUDE U TOKU STUDIRANJA.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s