Staklenik na kraju grada – Glass house on the edge of town, who cares?

Стаклена кућица на крају града и има име Западни крај као да смо у неком америчком граду

Sasvim novi staklenik sa nekakvim prilepljenim flasterima u raznim bojama bi trebalo da je novi tržni centar na kraju grada gde nema nikoga. Smešna su ta uporna nastojanja da se grade objekti koji nemaju fasadu, nešto kao “nevidljivi” objekti koji su tu medju nama.

Nevidljivi se i dalje podižu i zauzimaju i kontaminiraju naš prostor. Staklo je glavna fasada u ovom društvu propalih arhitekata koji nemaju vremena da malo prostudiraju rad u autocadu. Rad u autocadu treba zabraniti onima koji ga ne znaju dovoljno. Zašto je teško projektovati lepu fasadu od čvrstog materijala koja će da potraje 100-tinak godina?

INVESTITOR je glavni zločinac u gradu.

Naravno, da nema želja poznatog masovnog zločinca zvanog INVESTITOR u Beogradu bi bilo lepih fasada. Ovako ima samo staklenih pokrova koji treba da zaodenu zgradu na što brži način da bi se ona prodala.

PROJEKTANTI su saučesnici u ovoj prljavoj raboti.

Nartavno da je i to očigledno, jer PROJEKTANTI očigledno nemaju dovoljno iskustva u radu sa programom autocad pa pribegavaju ovakvim brzim i šturim rešenjima. I ne samo to, NEMAJU VOLJE DA PROGURAJU NEKU SVOJU IDEJU. Na kraju su gubitnici oni koji će raditi tamo. Ne mogu pošteno ni da se sakriju jer se kroz staklenu fasadu sve vidi. To je nazovi ta zelena arhitektura o kojoj toliko nagvaždaju. KOJEŠTA.

KORISNICI su ovde ONA stranka.

Krajnji KORISNICI su stavljeni pred svršeni čin jer će tu morati da žive ili rade, bez obzira kojim redom. Ti ljudi će raditi u kancelarijama po “tepih” sistemu, iako je taj sistem optužen kao nezdrav. Sistem kancelarija gde na velikoj kvadraturi sprata imate samo odeljke kao kancelarije sa nekim isprdkom od zida visine pola čoveka i kad malo ustanete vidite ostale kolege. Sećate se onih filmova o frustiranim službenicima koji na kraju uzvrše masovan zločin jer rade u takvim prostorima? Hoće li takvi horori da se pojave i u Srbiji?

Na kraju i sam primena stakla na ovoj fasadi tamo gde je ona zaobljena je katastrofalno. STAKLO SAMO PRATI KRUŽNI OBLIK a ne podržava ga. To jest, staklene “ploče” su pravougaonog oblika tako da se može sagledati mnogougao iz koga je sastavljena krivina. Na ovaj način, kao i svuda po gradu, staklo NIJE DOVOLJNO ISKORIŠĆENO. Staklo se može oblikovati u bilo koji oblik, zašto se samo ugradjuju tipski elementi?

INVESTITOR želi što pre da se useli, PROJEKTANT ga podržava dok KORISNIKE niko ne pita ni za šta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s