Studija (nenormalne) spratnosti

Nadam se da ovakva studija, ako bude pošteno donešena od strane stručne javnosti a ne “stručne” javnosti, ima svoje mesto u ovom našem svetu. Arhitektura uvek teži nekom ludilu i ako je ne obuzdate zakonima pretvara se u svoj antipod antiarhitekturu, nešto što samo služi za ugled i gledanje a ne i z aživot, što je osnovna mera za gradnju.

OBLAKODERI su zlo u arhitekturi, i to ono suštinsko zlo. Izmišljeni su davno na početku veka od strane Italija futuriste a ovaploćeni u americi gde prostora nema a za njim potrebe ima. OBLAKODER ili neboder ima svog smisla na područjima gde se traži veliki poslovni prostor a ima ga malo, to je kao po pravilu onaj poslovni deo svakog grada i njih ćete videti svuda gde je to slučaj. No u današnje vreme globalne privrede smatram da je potreba da zidanjem, pardon mntiranjem,  ovakvih monstruma nema potrebe. Beograd i svi gradovi Srbije imali su dosta iskustva sa gradjenjem ovakvih monstruma tokom perioda postojanja JUGOSLAVIJE. “Domete” te arhitekture koja je nasledje JUGOSLAVIJE možete odgledati na Novom Beogradu i u skoro svim centrima gradova Srbije pa i ostalim gradovima ostalih državica na prostoru nekadašnje Juge.

Povratak takve gromzomorne arhitekture, protiv koje se toliko borilo rečima i delom u toj bivšoj državi, bi znaćio krah moderne misli u arhitekturi. Montiranje nebodera ili oblakodera nije nikakav domet u arhitekturi nigde u svetu i takvi objekti služe samo za nadigravanje “čiji je veći”. Pošto mi nikad nećemo imati većeg od najvećeg ne treba ni da sanjamo o takvim objektima većim od 12-tak spratova. Ako je prihvatljiv stambeni objekat danas od 4-6 sprata onda ovakav poslovni objekat ne bi trebalo da bude veći od navedenog broja spratova.

No sačekaćemo halapljivu i ničim sputanu vlast grada da vidimo “koliki je njihov”.

Izgleda da sam dobro predvideo moguću njaveću spratnost Beograda – oko 12 spratova – što bi bilo jako dobro ali ne zna se koliko daleko će ići halapljivi investitori i ljudi kojima nije stalo do jedne ustaljene panorame Beograda. Sačekaćemo odluku gradskog oca. On sve zna i u sve se meša i za sve ima rešenje. Čisto sumnjam da će ovim finim damama biti prepušteno odlučivanje o tome “koliki treba da je beogradski”.

Ono što treba reći, jasno i glasno,  tim nabedjenim investitorima koji ispiraju pare ovde u Srbiji da takvim oblakoderima nema mesta u gradovima kao što je Beograd, Novi Sad ili Niš. To su objekti koji zahtevaju veoma razvijeno tržište a toga ovde nema. Jedino ako ispiraju pare njima ima smisla.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s