Skup arhitekata u Beogradu 2010 sa puno velikih fraza o ničemu

Dakle ovo je vrhunska zakukuljena glupost

  • PITANJA PRILAGODJAVANJA PRISTUPA I KONCEPTA U PROJEKTOVANJ U PROMENJENIM EKONOMSKIM OKOLNOSTIMA
  • PREZENTOVANJE PROJEKATA, ENERGETSKA EFIKASNOST, PROSTORI KOJI LEČE (?!?!?!??!?!), SOCIJALNO UTICAJNI OBJEKTI
  • TEMA PRISTUPAČNOG STANOVANJA SE RAZMATRA SA PROSTORNOG ASPEKTA
  • NOVE TENDENCIJE, IDEJE I FORME

Poneki od vas koji ovde dolaze i nalaze moje ideje neobičnim trebalo bi prvo da pokušaju da objasne ovu prvu odrednicu ovog skupa (veoma čudnih) arhitekata ako im je ona prva tema uopšte jasna. Uopšte arhitekti se diče neobičnim naslovima koji bi trebalo da znače nešto a ne znače na kraju ništa. Zašto je kod naše struke tako nije jasno. Često se postavljaju naslovi tema koje običnom čoveku (pa i arhitektama učesnicima) nije baš sasvim jasno. Jasno je kad na primer kažete nove tendencije, onda se tu podrazumeva da osmišljavate neku novu projektansku koncepciju. No nije jasno ništ akad kažete energetska efikasnost objekta. Objekat nije automobil da štedite goviro. Objekat je mesto gde žive LJ U D I koji žele komfor u svom stanu ali naravno tako da im to odgovara a ne da sebi uskraćuju osnovno pravo da troše gorivo i grade debele zidove da bi im bilo toplije. ENERGETSKA EFIKASNOST sigurno nigde nije dobro definisana već ese učestalim (esesovskim) ponavljanjem neistine želi pretvoriti taj izraz u ISTINU. Tako će pred nas biti postavljena gotova istina iako od nje nigde nema ni traga.

PRISTUPAČNO STANOVANJE šta bi to trebalo da znači? JEFTINO stanovanje ili nešto drugo? Zna se šta je jeftino stanovanje, to bi znalo i malo dete da odgovori ako ga pitaš. No kod samih arhitekata to će na kraju biti neko hipotetičko stanovanje koje ima neka “pravila” koja odgovaraju samo korporacijama koje prave odgovarajuće materijale. Ovde se radi o čak pristupačnom stanovanju sa stanovišta prostornog aspekta?!?! To bi mopžda trebalo da znači da će nam postavljati neka pravila o izgledu objekata za stanovanje koji treba da imaju prefiks pristupačni? Možda će to biti neki mastodonti sa baštama na zadnjoj ravnoj krovnoj ploči? Sigurno da će u enterijeru imati STAKLO i GIPSANE PLOČE koje  su sada nešto što bi trebalo da bude deo PRISTUPAČNOG STANOVANJA iako u takve zidove ne možete ni ekser da zabodete. Ili možda omiljene MONTAŽNE KUĆE od 100-300 evra kvadrat koje su omiljene čitaocima ovog bloga? Ko zna, trebalo bi platiti visoku kotizaciju ovim organizatorima ove pretenciozne manifestacije veoma čvrstog imena “BLOK” da bismo videli šta nas čeka u budućnosti. Ili je to red montažnih kuća na staklenim pločama koje se pružaju slobodno po prirodi?

Sigurno se na ovakvim promašenim sastancima neće govoriti o tradiciji gradjenja. Tradicionalno gradjenje podrazumeva ugradnju cigle i drveta a manje betona i stakla. Takvi objekti ne zadovoljavaju premise objekat akoji se mogu skupo prodati i biti na 10 spratu ogromnog mastodonta sa prefiksom “energetskog”. To su obketi koji troše energiju, troše prostor i posvećeni su JEDNOJ porodici na JEDNOM placu bez povezivanja bilo sa kim i bez novih tendencija. Takvi objekti gube. Gube s anjima i arhitekte posvećene tradiciji, gradjenju “mokrim” postupkom i ustupaju mesto “suvom” postupku gradnje koji nije dugotrajan ali ostvaruje brzi prihod onima koji guraju svoje materijale. Takvih austrijskih firmi koje guraju prljavu tehnologiju ovde po Srbiji ima puno. Austrija je jedan od rasadnika te gradnje “suvim” postupkom i jedan od promotera montažnog gradjenja. TO kod njih ima smisla jer živ eu stalnoj zimi pa je kod postupka gradjenja bolje izbeći “mokri” tip gradnje. Montaža, gips, staklo to je prava stvar z anjih a za nas nije ali to nema veze jer političarima to odgovara dok mogu da poguraju “svoje”. Ta odvratna gradnja suvim postupkom je ovde toliko zaživela da skoro da nema leka suzbijanju ovolikom broju staklenih i metalnih pa čak i keramičkih fasada. sve su one proizvod potkupljivosti nekoga u lancu od projektanta pa do opštine i gradskih vlasti.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s