Arhitekta RUSAN zna više o Beogradu od gradonačelnika

Dakle po gradonačelniku kad Beograd dobije metro postaće metropola. Po arhitekti koji je akter ovog lepog intervjua Beograd je ne samo metropola već i najveći grad regije (što naravno svi znamo). No kao da se ponavlja stara istina da drugi znaju više o nama samima nego mi. Mi Srbi kao da nismo uvek zadovoljni sobom, pokušavamo da uvek kod sebe vidimo mane a ne i lepe osobine. Uvek vidimo najgore kod sebe a ne i one fine karakteristike koje čine jednu urbanu sredinu. Po gradonačelniku i nekim arhitektima (uključujući dobitnika nagrade za arhitekturu ove godine) Beograd ne samo da nije metropola nego nema ni identitet. Ti ljudi koji žive medju nama kao da su operisani od GLEDANJA i UOČAVANJA svoga grada. Kao da Djilas i Mitrović ne žive u svom gradu nego žive u nekom drugom gradu europe a Beograd im je samo adresa gde im stiže pošta. Kroz istoriju Srbije to je večiti sindrom, sindrom nipodaštavanja dostignuća.

U čemu su to onda bolji arhitekti sa strane koji odmah vide sve akrakteristike ovog našeg grada Beograda (osim onog naduvanog fensi arhitekte iz amerike koji takodje ne vidi identitet Beograda)? Verovatno u stalnom odnosu sa urbanim problemima i pokušaju da se dodje do rešenja. Ja se ne sećam kad se neki arhitekta uključio u rešavanje nekog problema grada SAMOINICIJATIVNO, dakle zato što je arhitketa i smatra da može da pomogne širinom svog mozga. Nedavno se oglasio gospodin Branislav Mitrović i dao svoje vidjenje problema oko Narodnog muzeja u Beogradu i to je jedan intervju koji je “redak zver”. Arhitekte se ne uključuju u svakodnevne probleme možda i zato što niko TO ne traži od njih. Ali pitajmo se malo kako to da nikad niste čuli da je neki arhitekta šef neke nevladine organizacije koja se brine o arhitketonskom nasledju Srbije uopšte? Dakle kad budemo imali arhitektu, čoveka neke nevladine organizacije kojoj je polje rada graditeljsko nasledje imaćemo i malo svesnijeg gradonačelnika i malo svesnije domaće arhitekte.

Ne mogu da verujem da sam poželeo postojanje nevladine organizacije koja se brine o gradjevinskom nasledju kao da nemamo tolike urbanističke zavode i zavode za zaštitu spomenika. Ali kad ste čuli da se iko iz tih brojnih zavoda oglasio o nečemu što pritiska grad? Ili kad ste čuli da ze neki urbanistički zavod pobunio i u saopštenju objavio javno da je Beograd metropola i da se ne slažu sa mišljenjem gradonačelnika? Naravno, nisu ludi da to urade jer je njihovo da ćute i ne kontriraju gradskoj vlasti. Demokratično nema šta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s