Gradjevinarstvo (ne)može bez ekologije – New stupidity from the world of architetural phrases

Novi termin koji mogu da smisle samo ahitekte a ne i lingvisti ZELENA GRADNJA.

Iza ovog termina krije se opasna ideologija gradnje velikih staklenih čudovišta koja onda na krovu i po fasadi imaju travu i biljke i tako dobismo “zelenu gradnju”. Veoma sumnjiv termin iza koje se krije sigurno neka ujudurma da zaseni običan svet (i lingviste). Dakle tek kad budemo imali čistu i prečišćenu definiciju ovog termina znaćemo o čemu se radi, a ne da nam to plasiraju arhitekte. Oni su slatkorečivi na rečima i dok ne uzmu pare pričaće vam lepe stvari pa makar to bilo i g…o. Dakle bežte od  ZELENE GRADNEJ kao od djavola.

Uslov je prvo da nam se objasni šta je to, kako se “to radi”, kolika je spratnost tih čudovišta i kojoj su svrsi namenjeni, stanovanju, izlaganju ili poslovanju? Mi jednom moram imati tačne definicije onoga što govorimo jer ovako svako od arhitekata ili urbanista očas smisli neki termin i krene u njegovu “verifikaciju” da je to potrebno nama, krajnjim korisnicima njegove arhitekture. TO JE POGREŠNO. Dajte vi nama kao arhitekti prihvatljiva rešenja u okviru naših dosadašnjih saznanja kako izgleda gradnja ili stanovanje. Oslobodite nas ravnih krovova za bašte, oslobodite nas staklenih fasada, oslobodite nas “popločanih fasada” i naravno oslobodite nas jednostavnih oblika iz primarne geometirje za osnovce, kocke i paralelopipeda i odnedavno trougla (Novi Beograd). Dajte nam nova rešenja bez uplitanja novih termina koje ne umete ni vi da objasnite. Ostavite se toga da baš svi razumeju šta ste vi, arhitekte, hteli da kažete. DAJTE NA OBJAŠNJENJA za vaše promašene projekte iz 60-tih koje sad zdušno vraćate u staklenom obliku i  govorite nam da je to ZELENA GRADNJA – zaboga to ne postoji.

GRADNJA UVEK UNIŠTAVA ZELENILO

Ako to niste naučili ne vredi vam ni fakultet. Ako ste već završili fakultet probajte z apočetak da definišete NOVE TERMINE kako bi svima nama običnim ljudima i vašim kolegama bilo jasno o čemu se radi. Ovako lutamo i mi i vi u svetu koji ako nema jasne pojmove uništava svoj prostor za život a kasnije nema kajanja, jer jednom izgradjeno kad se sruši postaje RUŠEVINA.

Samo je RUŠEVINA gora od loše gradjevine.


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s