URBANISTI su out

URBANISTI su česti gosti ove male beznačajne rubrike u listu “BLIC” koji pretenduje da se meša u sve i svašta (ako tako i treba). No ova malena rubrikica već je u dva tri dana imala kao OUT URBANISTE kao stručne ljude. Zašto je to tako jasno je svima vama. URBANIZAM NIJE VIŠE JAVNA STVAR već stvar zakulisnih interesa pojedinačnih interesnih grupa i kojekakvih Agencija koje pripadaju gradskoj vlasti. URBANIZAM je kao pojam izgubio na snazi. URBANIZMOM se ne bavi niko ni poznate organizacije niti postoje simpozijumi o razvoju urbanog tkiva gradova po Srbiji. Takvih kongresa i simpozijuma u nekadašnjoj JUGOSLAVIJI je bilo tušta i tma. I svi odreda su donosili veoma lepe zaključke na koje bi se današnji svet mogao da ugleda.

No u današnje vreme razvoja primitivnog kapitalizma al Dinkić URBANIZAM ne treba da bude stvar javnosti nego upravo onako se treba baviti njime kako se to bavi aktuelna vlast svuda po Srbiji, znači iz akulisa i polutajno.

JEDINO ŠTO SE ZABORAVLJA JE DA JE RBANIZAM NEŠTO ŠTO JE ITEKAKO JAVNA STVAR JER KAD PRAVITE INTERVENCIJU U PROSTORU TO SVI VIDE, TAKO DA ZA AKCIJU NIKAD NIJE KASNO. MOŽETE VI DRAGI NAŠI PROMAŠENI POLITIČARI SVE AKTE DONOSITI IZA LEDJA NAMA ALI TO PUKNE KAD TAD JER JE URBANISTIČKI PROSTOR USTVARI NAŠ PROSTOR ZA ŽIVOT I RAD. TO NAM NE MOŽETE KVARITI SVOJIM NAKARADNIM STAKLENIM ILI GVOZDENIM SKALAMERIJAMA I SLIČNIM TVOREVINAMA KOJE VI ZOVETE ARHITEKTUROM. KAD TAD ĆETE SE OTKRITI A TADA BI TREBALO DA STUPE NA SCENU SPASIOCI U OBLIKU STVARNIH STRUČNJAKA KOJI NISU ČLANOVI VAŠIH PROMAŠENIH PARTIJA I KLANOVA I AGENCIJA-ILI-KAKO-SE-TO-VEĆ-ZOVE.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s