KO GRADI GRAD sa Rečnikom gradskih dilema u četvrtak 17. juna

Rečnik sastavljaju:

Marko Miletić (aktivista, Kontekst), Ivan Kucina (docent, Arhitektonski fakultet), Dušan Čavić i Dušan Šaponja (autori emisije Ciklotron), Nebojša Kitanović (aktivista, Progresivni centar Leskovac), Alexander Petritz (glavni i izvršni direktor, ISRED), Milenko Petković (arhitekta / bloger, arhitekturabezbeograda.wordpress.com), Snežana Ristić (arhitektica i urednica redakcije za kulturu na Radiju Beograd 2), Rambo Amadeus (muzičar), Dragan Protić (umetnik, grupa Škart), Branka Ćurčić (istoričarka umetnosti, kuda.org), Živojin Kara-Pešić (arhitekta), Pavle Ćosić (pisac, Ilegalni poslastičari), Jelica Jovanović (arhitektica, Klub mladih arhitekata), Vladan Jeremić (umetnik i aktivista, Biro za kulturu i komunikaciju), Dijana Milošević (rediteljka, DAH Teatar), Emil Jurcan (arhitekta, Pulska grupa), Milica Đorđević (aktivistkinja, Centar za integraciju mladih), Radonja Leposavić (istoričar umetnosti i urednik na Radiju Beograd 2), Uros Đurić (umetnik), Boris Bakal (multimedijalni umetnik i reditelj, Bacači Sjenki), Damir Kovačić (novinar, Gradologija) i Mileta Mijatović (pesnik)

OVAJ DEO JE NAJINTERESANTNIJI JER ZISTA JE DOBRO ZAMIŠLJEN DA OSMISLI PRAVCE OVOG TRODNEVNOG

FESTIVALA URBANOG AKTIVIZMA

KOJI SE ODRŽAVAO U NEKADAŠNJEM BIOSKOPU REX U BEOGRADU.

Dakle ovo prvo veče brujalo je od novih ideja izrečenih kroz reči koje treba da čine jedan fiktivni rečnik budućih sastanaka i neki novi rečnik o tome KO GRADI GRAD? Lepa ideja izvanredno je i potkrepljena rečima učesnika svih profila i interesovanja.

Naravno biću surov ako kažem da je najneshvatljivija reč za rečnik bila ona gopsodina ucine, što je ziasta neverovatno ali to je što je. Gospoda arhitekte a pogotovu docenti sa fakulteta valjda žele da se udalje svojim znanjem i svojim izlaganjem od “običnog naroda”, to uvek rade tako što izmišljaju i nove reči, samo njima znane. Smatram da je njegova reč za rečnik najnerazumljivija. Najinteresantnija i istovremeno jako odredjena je bila reč Ramba Amadeusa, jedna duhovita priča o preduzimaču kao posebnoj ljudskoj vrsti (heh). Jelica Milošević iz DAH TEATRA je imala reč i objašnjenje najbliže dugu ovog mini-urbanog-festivala. Milica Djordjević je imala bukvalno političko izlaganje bez ikakve veze sa GRADOM, URBANIZMOM ili bar STANOVANJEM. Dragan Protić takodje veoma pesniči nadahnut nastup o reči “stranac”, koliko se ja sećam gde je jedan od stranaca naveden i preminuli arhitekta BOGDAN BOGDANOVIĆ!

Sve u svemu zaista leo veče razmene reči i formiranja “našeg” rečnika dilema grada u kome su svi imali jednako važno mesto. Tu je bila i zgodna voditeljka ove večeri koja je dopunjavala izlaganja svojim pitnajima. Jedini koji je izbegao pitnja je bio “škartovac”, potpuno neopravdano je pobegao sa mesta zločina mada bi čovek od njega očekivao lepe odgovore.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s