SAVA biznis centar – Novo ruglo grada (Novog Beograda)

OTVORIĆE SE I OVA RUGOBA I BIĆE DOSTUPNA I LJUDIMA KOJI ĆE TU RADITI (JADAN RADNI SVET) I ONIMA KOJI ĆE TUDA PROLAZITI (JADAN IM POGLED)

Šta ovde imamo od arhiutekture? nemamo ni A od arhitekture ali imamo kompletnu rugobu podignutu po pravilima suve gradnje namenski gravitira ka jadnom radnom svetu koji nije svestan u kako nezdravom prostoru će raditi. STAKLO, STAKLO, STAKLO, velika i lepa mogućnost da se leti pregrejete a zimi zagrejete. Da li je i ova zgrada na nekom termalnom izvoru, ne zna se. DA li je ovo zelena arhitketura – NIJE. Možda samo zelenkasta boja staklenih površina.

NAJJADNIJI DEO OVIH ZGRADA su ošrougli uglovi. Koji je jadni arhitekta ovo projektovao svaka mu čast na oštrim uglovima zgrade, izgledaju baš kao lepa dobrodošlica. Mislim da ovi jadni oštrougliuglovi zgrade baš ne služe na čast arhitekti. Kako se jadni INVESTITOR složio sa tim? Ko će da mu radi u tim oštrouglim prostorima? Gubitak prostora su odmah vidljivi, to su ti uglovi.

Sledeći jadni i srozani delovi ove zgrad su RAVNI KROVOVI sa platformicama (za helikoptere?). Ma ne samo onako, da izgledaju kao i ostali. Zašto se ove platformice-krilca obavezno dodaju na vrhove zgrada nije jasno. Da li je to neka poruka vanzemaljcima? Kao dodjite na ovu zgradu, ona je energetski nezavisna, ili ova zgrada vas čeka, vanzemaljci ovde ste sa nama….

Stvarno eklakantan (što bi rekli književnici) primer LOŠE Arhitekture, ali one ziasta loše, one koja ubija psihu i ličnost ljudi. Ne znam kako je onima koji će je svaki put gledati kda prodju ili onima koji će tamo raditi (radnici se nikad ne bune, imaju posao to im je posao). Radna mesta u ovakvim zgradama siurno idu po TEPIH sistemu a o tome smo već postavili nekoliko članaka ovde. Radni prostor bez zidova je sigurno prava stvar za veoma pokvarene investitore koji žele što manje da ulažu  da bi što pre zaradili pare. Tako kod nas niče primitivna arhitektura, mogli bi da joj damo ime PRIMITIVISTIČKA ARHITKETURA JEDNOSTAVNIH OBLIKA, pošto svi arhitekte vole da prav enov ereči i izraze.

PRIMITIVISTIČKA ARHITEKTURA JEDNOSTAVNIH OBLIKA ima očigledne osobine u svom imenu. PRIMITIVISTIČKA je jer je zaboga primitivna po oblicima i shvatanju kako treba graditi (suvi postupak) . JEDNOSTAVNIH OBLIKA jer ima pojednostavljene oblike, najčešće paralelopipednih oblika u ovom slućaju oblika trouglaste pravilne prave prizme. Takva arhitektura je upravo kao nekad PRIMITIVIZAM u rok muzici JUgoslavije koji ima skoro identične obrise kao i ova arhitektura. Priapda takodje primitivcima, i arhitektima, i investiorima i samim korisnicima koji teba tu da rade. Sva tri dela srpskog naroda oličenih u ove tri grupacije su malo poremetili svoje vijuge ako pristaju na ovo.

NAJGORE JE U SVEMU OVOME ŠTO SE OVO ČUDOVIŠTE USKORO OTVARA. DOBISMO ARHITEKTURU ZELENOG STAKLA, SPREMNU ZA ŠTEDNJU I ENERGETSKU NEZAVISNOST. A ŠTO JE POTROŠILA NAŠ DRAGOCVENI PROSTOR TO NIKOM NIŠTAAdvertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s