Crkva na brodu na suvom – Interesting project with new shapes

На овом блогу је већ псотојала једна мања прича о томе да се градња православних храмова по Србији одвајкада одвија по устаљеним принципима. Облици цркава су и даље традиционални и некако сами архитекти зазиру од експериментисања са облицима (можда је и наша црква у томе ригорозна). Ово је први пут код нас да облик неке православне цркве буде другојачијих линија и наравно буде интересантан и као туристички објекат. Цркве по Србији су вазда биле места обиласка туристичких тура али већином због своје историје и архитектуре која залази дубоко у прошлост. Овај објекат може да буде туристичка мека не због своје историје него, коначно, због свог интересантног архитектонског облика.

Читам у смешном листу “БЛИЦ” како се наш народ буни против оваквог објекта јер је то тобоже бацање пара. Смешне су и одвратне овакве изјаве. У СРБИЈИ ЈЕ ОДУВЕК БИЛО БАЦАЊА ПАРА А ИЗГРАДЊА ОВАКВОГ ОБЈЕКТА НИКАД НЕ МОЖЕ БИТИ БАЦАЊЕ ПАРА. ТИ СМЕШНИ ЉУДИ КОЈИ ГОВОРЕ ПРОТИВ ОВОГ ОБЈЕКТА СУ МАРГИНАЛНА ГРУПА ЉУДИ КОЈИ НЕМАЈУ НЕКУ ВИЗИЈУ. ОВАКАВ ОБЈЕКАТ ТРЕБА ИЗГРАДИТИ.

Изградња оваквих објеката, који не треба да буду само цркве, треба да постане масовнија јер ови објекти СМЕЛИХ ОБЛИКА и ЛИНИЈА морају бити интересантни свима, како туристима тако и нама самима који ћемо после много година пролазити поред њих и уживати у конструктивним смелостима архитеката који раде овакве ствари.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s