TURBO(FOLK) arhitektura, staklo, metal i naravno ravan krov sa krilcem – Urgentni centar Kliničkog centra Vojvodine (valjda i Srbije)

OVDE NA BLOGU NEKAKO SE OVAJ IZRAZ POJAVIO SAM OD SEBE I MISLIM DA JE PRAVI IZRAZ ZA OVU NAKARADNU ARHITEKTURU KOJA “CVETA” KAO KOROV PO BEOGRADU.

NAJSAVREMENIJI I ISTOVREMENO NAJRUŽNIJI OBJEKAT U VASKOLIKOJ SRBIJI SA POKRAJINAMA. OVAJ OBJEKAT MOŽE DA PONESE TU LASKAVU TITULU ODMAH, MADA NEMA KONKURSA ZA TO. NEKAKO ME OPSEDA DA OTVORIM KONKURS ZA NAJRUŽNIJU ZGRADU KOJA POSTOJI NA TLU SRBIJE SA POKRAJINAMA ALI OVAJ OBJEKAT SE SAM POSTAVIO I TO JE TO.

Najsmešnija su ova tri crvena prstena kao neki smešni znak neke stare firme iz nekadašnje JUGOSLAVIJE. Dakle čak i taj mali bedni ukras je ukraden iz nekog logotipa nek, čini mi se projektantske firme iz Beograda. Fasada ovog ružnog objekta asocira pre na skladišta nego na bolnice. I to ona skladišta sa zamrzavanjem, za povrće i voće. Jedna teška sramota za ukus lokalne opštine koja nije imala snage da ovom jadnom arhitekti skrene pažnju da mu je objekat krajnje ružan. Ovo je sami drugi kraj ružnoće, ona ružnoća par exellance, suštinska ružmoća, nešto kao standard. Mogli bismo da prema ovom objektu vrednujemo druge. Evo neka bude ružnoća ovog objekta 10/10 a sve ostale ćemo da vrednujema prema njemu.

Izbor materijala je takav da stvara jedno sivilo na fasadi, bela boja kao oznaka BOLNICA je potpuno proterana, kao da je novi standard za bolnice SIVA BOJA. Jadni pacijenti koji pristižu u ovaj objekat, odmah u startu ima da dobiju još neku fobiju. Ulaz kao takav nije odredljiv prema fasadi što je posebno smešno. Ako je ovo fasada suprotna od ulaza onda u redu, ali ništa na fasadi ne upućuje GDE JE ULAZ. TO znaju valdja samo lekari i bolničari i možda radnici Hitne pomoći. SVE U SVEMU KATASTROFA!

Najviše će likovati ljubitelji montažne gradnje jer ovaj objekat najviše liči na TO!

ONA JADNA SVETILJKA U PRVOM PLANU IMA INVENTIVNIJI OBLIK OD CELOG OBJEKTA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s