MUZEJSKE ZGRADE kao umetnički objekti

Nažalost od jugoslovenskog doba ostao nam je samo onaj prelepi Muzej savremene umetnosti na Novom Beogradukoji je sigurno mogao biti spomenut u ovom tekstu a možda i jeste.

Ovde se radi o jednoj lepoj temi a to je da su i umetnički muzeji na neki način arhitektonski spomenici. TO je zaista tako svuda u svetu. Oni su i prepoznatljivi simboli gradova u kojima se nalaze. Naš Muzej SU je sigurno simbol Beograda svojim oblikom i jednostavnošću. Jedna moćna jugoslovenska gradjevinska praksa je mogla iznedriti ovakvu lepoticu koja krasi ovaj jadni Beograd.

Ostali naši muzeji su ili eklektične zgrade ili pripadaju nekom drugom stilu ali su uvek stoprocentno lepi arhitketonski objekti. SAMO DA SE GRAD BEOGRAD NE ODLUČI Z ANEKI NOVI STAKLENIK KOJI BI TREBALO DA PREDSTAVLJA NEKI MUZEJ NEKAKVE UMETNOSTI.  HVALA LEPO. SVI ARHITEKTI BI TREBALO DA IMAJU MALI KURS IZ LEPOG OBLIKOVANJA OBJEKATA TAKO ŠTO BI IŠLI NA CRTAČKI KURS ISPRED SVIH VELIKIH MUZEJA BEOGRADA I NACRTALI IH SLOBODORUČNO. TO BI BIO JEDINI NAČIN DA SHVATE KOJI OBLICI SU POTREBNI OVOM GRADU.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s