Izložba Kosane Rosulj – Exibition of architecture

Ovakvih izložbi treba da je više po gradu, da konačno vidimo kolege arhitekte da li uopšte nešto rade i čime se bave.

To oje jedno zanimljivo pitanje – ČIME SE SVE BAVE ARHITEKTE?

Odgovora Boga mi ima puno. Već smo odredili i tag arhitekte režiseri, a arhitekte rade raznorodne poslove i bave se najčudnijim hobijima koji postoje. Zašto je to tako i da li je to glavna osobina arhitekata širom sveta?

Mislim da je glavno njihovo zanimanje SLATKOREČIVOST. Kad slušate arhitektu kako priča o nekoj svojoj zgradi čućete sve najlepše po sistemu AŽDAJA SVOME ČEDU TEPA iako svako od nas vidi da to nije tako. Ta osobina baratanjem rečima bi se svidela političarima tako da smo u nekoliko navrata imali i arhitekte-političare. Bogdan Bogdanović i Ivan Antić. Na osnovu te slatkorečivosti kod arhitekata imamo sad i fensi gradskog arhitektu koji ništa ne radi nego samo ponavlja ono što mu kaže Gospodin Dragan Djilas. Čak nema ni svoje komentare. Čik probajte da sa njim utanačite razgovor, uvek će se naći da to izbegne na neki štos da je trenutno zauzet.

Kao glavno-sšporedno zanimanje arhitekata je bit režiser. TO smo već obradili ovde i trebalo bi da odete na početne postove ovog bloga i vidite koji su to sve arhitekte-režiseri mada i vi znate najvažnijeg i najvećeg zar ne ? Popunite mali kviz

M_ _ _ _ _ _ _ _ _O A _ _ _ _ _ _ _ I iz Italije

Imali smo mi jednog  pisca-i-slikara-arhitektu, profesora beogradskog univerziteta. Bio je to čuveni gospodin ZORAN B. PETROVIĆ. Renesansni tip profesora, zainteresovan za sve pojavne oblike umetnosti koje obradjuju prostor, bio je i slikar, pisac i pre svega naš dragi profesor. Retko se na svetu nadje takav sličan primer. Možda je on jedini arhitekta renesansnog tipa u novije doba?! Pisac ovog bloga je počašćen što je poznavao ovog čoveka.

Arhitekte-dizajneri su česta kategorija iz mnogo razloga. Posla nema za arhitekte ali ima z anekoga ko hoće da dizajnira prostor, eto ti onda arhitekte koji naravno najbolje i ume. Ovakvih ima puno i to veoma uspešnih i oni sebe više zovu dizajnerima nego arhitektima ili čak enterijeristima. Reći ći ovo – medju njima ima najviše žena – a to je valjda jasno zašto? Enterijer je jedna lepa oblast arhitekture kojom eto same žene najviše i vole da se bave.

Arhitekte-arhitekte-sa-posbenim-hobijima je jedna jako mala skupina ljudi. Voleo bih odmah da pomenem nekoga ko to najviše zaslužuje a to je graditelj tradicionalne arhitekture gospodin PEDJA RISTIĆ. Zaista neobična i retka ličnost u ovoj našoj zemljici Srbijici.

Koga još nismo spomenuli? Teško je to, neka ovo bude uvod u tu temu ČIME SE SVE BAVE ARHITEKTI i neka tako ostane i za dalje.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s