Novi (nepostojeći) izraz OTMENA ARHITEKTURA

Evo nas opet u “ozbiljnim” temama posle svih onih napisa o brvnarama od drveta i našem tipu montažne kuće. Danas ćemo pričati o nakaznoj ideji da arhitektura može biti otmena “OD TEMELJA DO VILJUŠKE”.

Prvo što odmah bod eoči je ideja da i viljuška bude otmena a druga ideja u vezi sa viljuškom je da li je ona (viljuška) psotala deo konstrukcije zgrada?!?!?!? Gospon Svetislav Todorović sa ovim glamuroznim anslovom samo skreće jadnu neprosvećenu publiku na svoj jadni tekst o tobože nekakvoj otmenoj arhitekturi. Koliko svi znamo o arhitekturi to je da postoji funkcionalna, lepa, moderna, savremena, retro i slična arhitektura ali od danas znamo da postoji i otmena arhitektura. Nedavno smo na ovom blogu videli da postoje stanovi za gospodu ali od danas ćemo saznati da je i viljuška deo arhitketure. Lep PINKOVSKI pristup arhitekturi, nešto kao GRAND PRODUKCIJA u gradnji i GRANDOMANIJA u oblikovanju. Kao da se ŠUND uvlači i u oblikovanje prostora. Promoteri takvog pristupa arhitekturi su sve mnogobrojniji i oglašavaju se preko velikih novina.

ZA NAS DANAS NE POSTOJI NEKO KO IMA MORALNE SNAGE DA SE OGLASI PO OVAKVIM PITANJIMA, NEKO IZ FAMOZNE EKIPE 4 JAHAČA APOKALIPSE BEOGRADA. NI GRADONAČELNIK, NI GRADSKI MENADŽER NI GRADSKI ARHITEKTA NITI IKO DRUGI. OVO TEBA DA JE DEO FOLKLORA TA “OTMENOST” U ARHITEKTURI. DA LI JE OTMENOST DRUGI NAZIV ZA FUNKCIONALNOST? U TOM SLUČAJU SE UVODE NOVI ZBRKANI POJMOVI U ARHITEKTURU I OBLIKOVANJE PROSTORA KOJI NISU ADEKVATNI.

U svakom slučaju hvala gospodinu Todoroviću na pokušaju da sa rečju “otmenost” objasni GLAMUROZNOST objekata koje krasi i bespotrebni luksuz i preterivanje. Mislim da je lepo tu reč (otmenost) upotrebiti za nešto što je preterivanje i razbacivanje para. U tom slučaju ta rasipnost dobija kvalitetniji nivo od postojećeg koji se meri ustvari sa KIČOM. Ali kič je verovatno reč koju bogataši za svoje vile neće nikad upotrebiti, bolje je reći da su OTMENE. Tako je gospodin Todorović postao saučesnik u zločinu prikrivanja prave istine.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s