Po fasadi se zgrada poznaje – Fasades and their treatment in todays SERBIA

Ostavićemo na trenutak gospodina Pušaru (Gebelsa) i nećemo ponavljati besomučno gluposti tako da to postane istina. Mi ćemo ovo reći samo jednom.

FASADA kako to gordo zvuči!

OVE GORE SLIKE SU SAMO NEKA JEDNOSTAVNA ILUSTRACIJA ONOGA ŠTO NAS OKRUŽUJE I ODAVDE IZ SRBIJE I I ODANDE IZ SVETA. TO SU PREDNJI IZGLEDI NEKIH ZGRADA. Ono što je prednje uvek je pre vidljivo nego ono zadnje, osnovni je princip u svemu pa i u vizuelnim umetnostima. Kako napraviš onaj prednji izgled to će biti odraz onog unutra, onog što čini taj objekat.

Nekoliko primera odavde su samo tu da bi nam pokazali šarenolikost izgradjenih objekata širom sveta i kod nas. Oni su tu da nas oplemene. Fasade nas okružuju kao najelementarniji element gradnje i to u velikom broju. Ustvari od svih objekata koji   nas okružuju van naših sopstvenih stanova, ili kad izadjemo na ulicu,  su FASADE OBJEKATA u ulicama kojima se krećemo. Samim tim obradi fasada treba pristupiti promišljeno jer one traju najmanje 30 godina (nisu montažne) i tu su da nam pokažu koliko je graditelj ili projektant ili investitor osoba kojoj je stalo da bude cenjen po onome što je izgradio (la). INVESTITORI su deo populacije graditelja izgleda najeksponiraniji ali se vešto kriju iza lika i dela ARHITEKTE koji je jadan naivko uvek na meti kritika jer ipak zgradu projektuje on a ne onaj INVESTITOR.

Tako dodjosmo do jadnog arhitekte koji je uvek kriv za sve. I kad je objekat lep i kad je objekat ružan, i kad je objekat visok, i kad je objekat mali i kvrgav, i kad nema objekata ARHITEKTA JE KRIVAC. Fasade su nešto što sigurno on projektuje u tu nema bežanja od odgovornosti. Samo što arhitekta nikome nije odgovoran za lepotu/ružnoću svoga “čeda”. Neobična je to situacija kad neko nije odgovoran za nešto što će tu stajati pred nama nekoliko desetina godina (smanjen je broj godina jer je većinom beogradska arhitektura “staklena” ili montažnog tipa).

SVI OSTALI INŽENJERI IMAJU ODGOVORNOST SAMO ARHITEKTI NEMAJU ONU PRAVU ODGOVORNOST. KAD NARUŽE NEKI DEO BEOGRADA OSTAJU BEZ KAZNE. KAZNA BI TREBALO DA BUDE IZBACIVANJE IZ PROJEKTANTSNKOG POSLA NA TRI GODINE. TAKO BI SE ODVIKLI DA NARUŽAVAJU NAŠ I VAŠ I NA KRAJU I NJIHOV GRAD. MOŽDA I PO NEKA KAZNA KAMENOVANJEM STAKLENIH FASADA KOJE SU PROJEKTOVALI?! MOŽDA BI TEK TADA SHVATILI DA SU IM FASADE DUGOTRAJNE KAO ROSA U PODNE.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s