Energetska efikasnost je jedan izraz koji ne služi ničemu osim da zamajava Srbe da arhitekte rade na nečem novom i važnom za dobrobit društva u celini

Već letimičan pogled na ovaj enormno veliki dnevni boravak od nekih 80-tak kvadrata nikako ne može da se dovede u vezu sa nedefinisanim pojmom “energetska efikasnost”. Time se očigledno služe novinari iako to nije njihovo da se time bave. To uporno gebelsovsko insistiranje na nekom izrazu ili frazi kao što je ova samo pokazuje da arhitekte žele da nam se prikažu kao neko ko radi na dobrobit celog društva. No do dana današnjeg nije ovaj izraz objašnjen šta zapravo znači.

ŠTEDNJA ENERGIJE

Ako je to bila ideja onda je ona poznata odranije i nije potrebno smišljati nei novi frazeološki izraz običnog kao što je gornji naslov. ŠTEDNJA ENERGIJE je uvek bila prisutni činilac u projektovanjuj pa se mnogobrojnim studijama o potrebnoj debljini spoljnjeg zida znalo do nedavno. Od nedavno to više nije bitno jer se arhitekte uzdaju u “nove načine grejanja” i sličnim glupsotima kao što je i sam izraz energetska efikasnost.

Ako se mislilo na to da projektovani prostor bude efikasan za stanovanje onda je ponovo ta fraza bez ikakvog smisla. SVAKI PROJEKTOVAN PROSTOR JE EFIKASAN ZA STANOVANJE.

Ovde se samo radio o “novoj” frazi koja bi trebalo da unese malo uzbudjenja u traljave živote arhitekata i urbanista. Tako dobiju utisak da se nešto dešava i da su deo nekog dogadjanja. To inače objašnjava onu moju ideju da arhitekte nikako nisu zanimljive za filmadžije kao junaci u filmovima.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s