Što se babi (arhitekti) snilo to joj se i . . .ostvaruje jer veruje u smešnu vlast Beograda

JOŠ JEDNA NEPRIMERENA, perverzna,  NAUČNOFANTASTIČNA VEST IZ NOVINA VEZANO ZA NEŠTO JAKO OZBILJNO.

Kako da očuvamo ekologiju grada? IZGRADIMO OGROMNE OBJEKTE GDE ĆEMO NA NJIHOVOM RAVNOM KROVU PODIĆI NEKAKVE TRAVNJAKE. Jeftini je to razlog da se skrene pažnja sa igradnje ogromnih objekata ružnog paralelopipednog oblika koji unose nemir i depresiju medju gradjane širom sveta pa i kod nas. Obratite pažnju samo na oblike objekta ispod ovih smešnih visećih vrtova. To su mahom staklene rugobe koje niču i po Beogradu.

Travnjak i zelenilo na ravnom krovu? Pa mi se nismo izborili ni sa tim da nam ravan krov ne prokišnjava a kamoli da još na taj krov posadimo neke biljke kojima itekako treba zemlja i voda? Ko će da ih navodnjava kad je sunce u dugim periodima kakvo zna da bude sada? Predsednik kućnog saveta? Ili koja biljka je najbolje da bude na krovu? Krompir, pasulj ili peršun i obična trava? Ja bih zasadio grožđe tako bi bilo vajdice za jadne stanare te smešne zgrade sa vinovom lozom na krovu. Sunca ima dovoljno, ali niko se ne pita o vrsti konstrukcije koja će to da prati? DA li je to za naš mentalitet? Umemo li mi sa takvim krovom kad ne mogu stanari da se dogovore da poprave ravne krovove ogromnih površina na svojim stambenim zgradama? Naravno odgovor za sve ovo je

NE! NE! NE i NE

Arhitekti su se priklonili ravnom krovu iako je on propast za zgrade u ovim našim krajevima i samim tim su se priklonili i ovakvim g . . . . . roznim horor baštama za koje se ne zna ništa kako će se “to” ponašati u našem ambijentu. Imamo li snage da održavamo našu krovnu vinovu lozu ili bi bilo bolje da posadimo paradajz?

Jako intersenatno je da ovakve ideje ne dolaze od samih arhitekata nego od novinarskih piskarala koji sanjare i, naravno, studenata. Što će student arhitekture ili dizajna krenuti da izmišlja nebu pod oblake to je prosto očaravajuće. Najmanje sanjare žene arhitekte, to je neverovatna činjenica. Pogledajte sve sanje ovog sveta vezane za arhitekturu žene mogu da se prebroje na prste obe ruke.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s