Hotele gradimo jer je neko dojavio da je Beograd postao grad zabave

 

Nešto nije u redu u ovom tekstu, mislim da je projektant hotela sa smešnim imenom SKVER 9 Branislav Mitrović?!?!??! Inače sam se spremao da malo popričam sa vama o izgledu tog hotela koji je u totalnu “uneredio” ovaj lep trg gde dominira Etnografski muzej ali evo jednog bednog teksta sa netačnostima koji može da posluži kao osnov.

Ovaj hotel iako projektovan od strane stručnog lica (ko god da je od odve dvojice) ipak je u “razilaženju” sa ostalim objektima. Ona floskula na osnovu koje je nastao ovja sajt a to je DA JE BEOGRADSKA ARHITEKTURA KAO NLO SLETELA MEDJU NAS ovde se potpuno ilustrativno nameće sama od sebe. Jedino što je arhitekta pratio to je spratnost. NI JEDNIM DETALJEM SE NIJE NADOGRADIO NA OKOLNE OBJEKTE ŠTO JE POTPUNO NEVEROVATNO S OBZIROM DA JE HOTEL U PITANJU. TO SU NEKE ČUDNE, JAKO UVUČENE TERASE (AKO SU TO UOPŠTE TERASE), UNIFICIRANI PROZORI PA SVE TO DELUJE KAO NEKI LOŠE PRIPREMLJEN MIZANSCEN ZA NEKU DRAMSKU PREDSTAVU (SA UBISTVOM). DA NE POMINJEMO OKOLNE OBJEKTE KOJI ITEKAKO PLENE PAŽNJU IAKO SU RASTURENI ZBOG prethodne nestručne gradnje.

Hotel PUTNIK je bio atraktivnog izgleda ali sad to sigurno nije jer je obučen u staklo. Staklo ne može nikada da ima estetske vrednosti jer je ravan element gradnje sa malo mogućnosti (obojeno ili providno) i redjanja i uredjenja. Inače ovaj hotel je trebalo da zadrži originalan izgled jer je i imao to. No naša novobeogradska opština je jednako korumpirana ko i ostatak grada pa su investitoru dopsutili svašta nešto što nije trebalo.

FASADE POZNATIH OBJEKATA MORAJU DA OSTANU U ORIGINALU

To je jedini način da buduće generacije sagledaju celokupno arhitektonsko stvaralaštvo na tlu Beograda. Ovako od danas Hotel PUTNIK niej više onaj hotel već neki drugi. Nejasno je i što je promenio ime u taj smešni oblik imena kakav sad nosi. Hotel PUTNIK kao ime “putnik” je odlično za jedan hotel, PUTNICI SU TI KOJI DOLAZE U HOTEL. Ovako nije jasno šta je sa tim cvećem tulipanima, to je nekako bio simbol kretenizma ovde na balkanskom tlu. Pa još Tulip unutra (slobodan prevog ovog bloga) šta li to tulipana čini lepim unutra?

Hotel smešnog imena SKVER 9 je itekako u koliziji sa izgledima ostalih objekata u jednoj staroj i lepoj zoni Beograda a da se ZAVOD ZA ZAŠTITU SPOMENIKA uopšte nije pitao za to. Ili se možda pitao ali nije imao snage da stane na put ovako ogoljenoj ravnoj i neinventivnoj fasadi?

KO SE BRINE O OPŠTEM IZGLEDU ULICA I DELOVA GRADA KOJI SU ISTORIJSKI?

ZAVOD ZA ZAŠTITU SPOMENIKA SE UOPŠTE NE BRINE O TOME. ONI NEMAJU, IZGLEDA, NIKAKVE VOLJE NI ŽELJE DA UČESTVUJU U ZAŠTITI ONOGA ŠTO IM JE POVERENO. DAJMO ONDA NEKOM DRUGOM DA NOSI TO LEPO IME ZAVODA ZA ZAŠTITU SPOMENIKA JER GA OVI LJUDI TO NISU ZASLUŽILI. PRIMER OVE RUŽNE ZGRADE, RAVNE NEINVENTIVNE FASADE ILI PREDNJEG IZLEDA POTVRDJUJE TO.

OPŠTINA STARI GRAD SE TAKODJE NE BRINE DA LI ĆE POSTATI OPŠTINA MODERNI GRAD VEOMA USKORO AKO BUDU DOPUŠTALI OVO. OVAKVE INTERVENCIJE U GRADSKOM TKIVU STARIH DELOVA GRADA BAŠ KVARE RITAM LEPIH STARIH FASADA I TO NAM OSTAJE TU DA GLEDAMO OSTALIH 100 GODINA. DOBRO MOŽDA SE RASPADNE U TO VREME JER JE GRADJENA SUVIM POSTUPKOM (OSIM BETONSKE SKELETNE KONSTRUKCIJE) ALI IPAK ĆE BITI BEZVREDNA I KROZ GODINE KOJE DOLAZE.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s