Vrtići retro rugobe iz 60-tih

ENERGETSKA EFIAKSNOST? Ko će ga znati kakva je TAČNA definicija ovog pojma. Ja bih rekao da je to ONDA KAD GRADIŠ KUTIJASTE ZGRADE BEZ IKAKVE INVENCIJE U OBLIKOVANJU FASADE. Milslim da ta energetska efikasnost može vrlo lako da postane ograničavajući faktor raznolikosti izgleda zgrada i samim tim znači unificiranje vizura naših gradova ili panorama, kako hoćete. Sami znate kako izgleda NJUJORK i on je verovatno energetski jako efikasan. Ali da li je nama potrebna takva energetska efikasnost ako nam TAJ pojam poružnuje grad? Zašto se na tome toliko insistira? Da li je taj kutijasti oblik ovih budućih vrtića ENERGETSKI EFIKASNA GRADNJA? Ako je na sve to odgovor da, da, da, onda smo kratko rečeno propali. Kako bi izgledao Sankt Peterburg ako bi sve one dvorce proglasili za energetski neefikasne? Ali Rusima oni ne smeju da prosipaju takve gluposti, oni to rade bednim, poslušnim narodima kakav je srpski narod i njegova (potkupljiva) inteligencija.

Mi se sada, odnosno pojedini mafijaši (ne mogu da verujem da sam ovo rekao, “energetski efikasna mafija”?) koji guraju ovaj pojam, okrećemo nečemu kao večnoj istini (ako stalno ponavljaš nešto onda ono postaje istina, dobri stari Gebels) a to je ustvari samo jedna fraza gurnuita medju nas da nam zatruje izglede gradova i ulica u njima. To je način da ta gradjevinska mafija pogura svoje staklene proizvode, keramičke i ostale ploče za popločavanje fasada i da pogura svoje smešne gipsane pregradne zidove u koje ne možeš ni ekser da zakucaš. Kako li se tek čuju ljubavni krici kroz gipsane ploče? Nedavno čujem da posle ovih zemljotresa treba da razmislimo i o crepu, da li će i on biti nešto kao “objecta non grata” u našim životima?

Nedavo se pojavilo skromno i bedno objašnjenje št aje to energetski efikasna izgradnja, izgleda da je to gradnja elementima bez štetnih aditiva, lepkova i slično. Skoro da zvuči kao totalna glupost. Kakvi su to štetni aditivi u gradjevinskim elementima tipa staklo ili stiropor? Pa stiropor je do nedavno bio razlog iseljenja ljudi iz “azbestnog” naselja a ovde se opet hvali taj element kao nekakav spas. Ili staklo, što bi staklo na fasadi bilo energetski efikasno jer zaboga uz njega je potrebno ugraditi kompletan sistem provetravanja, hladjenja i grejanja? Zašto bi to bilo energetski efikasno? Zato što staklo nema aditiva i lepkova nego je od čistog silikata? STVARNO SMEŠNO REZONOVANJE.

 

Advertisements

4 thoughts on “Vrtići retro rugobe iz 60-tih

 1. А ограда од плексигласа на спрату објекта на Бањици? Ако се нешто тако и изгради, сигурно је да ће веома брзо (надам се не после неког несрећног пада) бити замењено озбиљнијом оградом која ће бити барем дупло виша од ове са слике.

  Жалосно је што вртиће пројектују људи који изгледа немају деце, или који из других разлога (безобзирност?) једноставно прелазе преко објективних потреба деце предшколског узраста. Пример са ниском оградом од плексигласа (или стакла) са слике јесте есктреман, али има их још. На пример, у београдским вртићима пракса је да се предшколци смештају у приземље (пошто имају доста активности ван самог објекта), а деца јасленог узраста иду на спрат. Онда се на степенице које воде на спрат “монтирају” некаква приручна вратанца – оградице која треба да спрече најмлађе да се стрмоглаве низ степенице… Тако да се добија утисак импровизације, лошег плана, дакле управо оног што би архитекта требало да спречи.

  Али добро, да не испадне да само критикујемо – лепо је што се вртићи граде. Мањак места у вртићима је београдски проблем већ неколико деценија(!), што верујем довољно говори о безобзирности градских и осталих власти према најмлађима, али и према родитељима…

  Од свих објеката из овог текста рекао бих да ће Обреновчани најбоље проћи – судећи по спољашњем изгледу рекло би се да је реч о добро осветљеном приземном објекту. Не знам шта је оно у Милутина Миланковића, изгледа као неки стадион или као “зид смрти” споља гледано, далеко било… Пу пу пу!

 2. Da ipak je dobro što se vrtići grade, to je odlično. Ali kad posmislimd a se objekti grade u retro stilu koji je odavno otišao u istoriju onda mi je muka od takvih projektanata, Jer upravo oni su to projektovali a ne mi. Šaka nekih neinventivnih projektanata koji sebe zovu arhitektama projektuje ovko bezlične ružne objekte u koje će da stave decu. Pa deca mislim da će da beže od nekih od ovih objekata.

 3. A sta cemo sa tim da su i Ivan Raskovic i Jovan Mitrovic dobili nagrade. Jedan Predsednik DAB a drugi predsednik SAS. Ma dokle ce bre taj zadnji olos da diktira hoce li iko da nam kaze.
  A sta je sa Mihajlom Mitrovicem koji onako pljuje Rakocevica u politici da bi opravdao namestaljku za narodni muzej. Mislim da je doslo vreme da se blokiraju ove institucije i istera taj buljuk pacovcina iz fotelja…

 4. Da da interesantni podaci, stari dobri komunistički sistem “ja tebi ti malo posle meni”.

  U stara doba JUGOSLAVIJE oni su to radili ovako:

  Na jednom konkursu jedan tim arhitekata dodeli nagradu drugom zatim u sledećem konkursu (a bilo ih je hvala bogu svaki mesec pa onoliko godina koliko je prošlo) pobednički arhitekta iz prethodnog dodeli onom koji je njima dodelio i tkao u nedogled. . .

  No važnije je što trpi arhitektonsko stvaralaštvo. ARHITEKTURA OVIH VRTIĆA JE RETRO STIL i ne dodnosi nikakava napredak za arhitekturu, samo za proizvodjače stakla i keramičkih ploča za oblaganje fasada.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s