Gledam kroz tarabu u Rajićevoj i vidim budući horor objekat porodičnog projektantskog tima LOJANICA

PA ČINI MI SE ONAJ GORE POGLED KROZ TARABU MNOGO SADRŽAJNIJIM OD OVE ROGOBATNE MEGALOMANSKE STRUKTURE OD STAKLA I BETONA (ČELIKA?) KOJU PLANIRAJU TATA I SIN LOJANICA NA ISTOM MESTU. ZAŠTO JE TO TAKO MOGU DA VIDE SVI KOJI POGLEDAJU ONAJ NAKARADNI IZGLED TOG OBJEKTA NA DONJOJ SLICI.

Prvo sto pada u oci je to da nad ulicom i trgom postoji jedna ogromna platforma kao iz filmova STAR WARS za koju ne postoji nikakav razlog da postoji osim zelje projektantskog tima da se prikaze kao nasilni inovator. Platforma ce nam stojati svima iznad glave, bacati ogromnu tamnu hladovinu na trg. Ovakvo jedno flagrantno krsenje nepisanih pravila uredjenja trgova pripisujemo naravno arhitektonskom paru tate i sina LOJANICA koji ce se “proslaviti” ovom novotarijom. Narod još i ne vidi sta ga ceka i ako ne pokusa da spreci ovu “novotariju” imace posla sa bukvalno najmracnijim delom centralnog i najlepseg jezgra grada. Uz mrak ide i vlaga u okolnim zgradama sto bas ne verujem da odgovara komsijama.

Šta to beše Atinska povelja potpisana u Dubrovniku jedne davne godine u vreme JUGOSLAVIJE?

Druga ruzna i potpuno neprimerena stvar (gde je sad monsinjer KORBIZJE) nadgradjivanje staklenim objektima postojecih objekata u okolini, valjda zbog poslovicne halapljivosti investitora (ovog puta opet Jevreja koji ocigledno ne haju za ambijent ovog starog dela naseg grada) koji uopste nije poštovao i nas ostale sugradjane koji cemo sagledavati ovu rugobu sledecih stotinak godina. Najcudnije mi je upravo to da onaj ZAVOD ZA (NE) ZASTIĆENE SPOMENIKE i ZASTIĆENE INVESTIORE BEOGRADA dopusta tu mogusnost da se prekriju krovovi nekih zgrada bez ikakvog razloga osim halapljivosti smaog izraelskog investitora. To prekrivanje krovova ide i preko Kulturbunda Nemacke na suprotnoj strnai ulice i ici ce i dalje preko svih objekata u okolini. Koji su jadnici bili ovi iz opstine Stari grad vidi se upravo u ovom resenju. Mislim da ovo treba da bude razlog stanarima okolnih zgrada da se pobune protiv ovog nakaradnog resenja projektantske porodice LOJANICA i da pod hitno podnesu zahteve za promenu resenja.

Trece je staklena fasada koja okruzuje taj ružni poslovni haos. Staklo nije nikakav pandan starim lepim fasadama koje okruzuju ovaj monstrum od objekta. Cini se kao da smo na nekom sajmu ili jos bolje CIRKUSU koji ce tu biti samo nekoliko dana. NE ova rugoba ce biti tu da nas opominje sto godina kako smo dospustili jednoj projektanstskoj porodicnoj ekipi da nam upropasti centar grada. Nema opravdanaj za takav propust. Ili možda porodični tandem Lojanica ne znaju da projektuju fasadu?! Znajući starijeg Lojanicu pretpostavljam da to jednostavno nije moguće. Onda oni to svesno rade i u naruživanju su saučesnici u zločinu.

Cetvrto su ravni krovovi koji totalno odudaraju od okoline pune mansardi i kosih krovova. Valjda se zato porodica LOJANICA odlucila da natkiljavanjem lepih kosih krovova pokrije konkurenciju lepote naspram svoje rugobe.

RADO SE SECAM PROFESORA LOJANICE (MILANA) I IZNENADJUJE ME DA JE PRIHVATIO STAKLO KAO ELEMENT OBRADE FASADA, AKO SE TO UOPSTE ZOVE FASADOM. STAKLO NIJE I NE MOZE BITI ELEMENT OBRADE FASADE ZGRADA U AMBIJENTU GDE JE TO NEPRIHVATLJIVO, KAKVA JE OKOLINA KNEZ MIHAJLOVE ULICE. STAKLO JE SAMO GRADJEVINSKI MATERIJAL KOJI PREVASHODNO SLUZI ZA PROZORE. OVO NJEGOVO VASPOSTAVLJANJE SVIH OSTALIM OBRADAMA FASADA JE SVETOGRDJE ARHITEKTONSKOG POSLA I NAUKE KAO I SAMOG PROCESA PROJEKTOVANJA. KAKAV SMISAO ONDA IMA PROJEKTOVANJE AKO CETE SVE SMESTITI U PARALELOPIPEDNI OBJEKAT, OBLOZITI GA STAKLOM I MISLILI DA STE OBAVILI NEKI PROJEKTANTSKI POSAO? VALJDA TREBA DA PRVO NAMENU PRILAGODITE PROJEKTANTSKOM RESENJU KOJE IMA NEKU RAZUDJENU OSNOVU I DA ZATIM RAZMISLITE I O FASADI DOK SVE TO RADITE.

PROJEKTOVANJE POSLE OVAKVIH OBJEKATA VISE NIJE PROJEKTOVANJE VEC POSTAVLJANJE STAKLENIH BASTI.

NE ZNAM UOPSTE KAKO DA SE ZASTITIMO OD OVOG OBJEKTA A DA BUDU ZADOVOLJNI SVI. NAJVISE SMETA ovo natkiljavanje krovova susednih objekata i ogromna lebdeca platforma bez ikakvog smisla osim nama nepoznatih razloga izraelskog investitora.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s