Hotel JUGOSLAVIJA kao deo poslovnog prostora

Arhitekta GORAN VOJVODIC ce se ovde pokazati u svom najgorem svetlu i to projktovanom kulom od tridesetak spratova koja ‘e dr\ati u hladu sigurno jedan deo dana mnoge od ovih zgrada pa ukljujucu i sam hotel.

HOTELSKI KOMPLEKSI BI TREBALO DA SU URONJENI U TKIVO ZELENE OAZE TAKO DA JEDNO DRUGOM NE KONKURISU. oVKAO CE ONAJ MASTODONT OD OBJEKTA PROGUTATI JEDAN VELIKI DEO ZELENILA KOJE JE SLUILO DECI I SETANJU ODRASLIH.

Ne vidim kako je ovako nakaradno resenje moglo biti odobreno od nandleznih potkupljivih vlasti opstine (valjda) Novi Beograd i samog grada Beograda. Hotel JUGOSLAVIJA je postavljen u sred zelenila i pored reke i kao takav je dovoljno atraktivan za zaradjivanje para halapljivim investitorima iz grupe koji se kriju iza zvucnog imena “Alpe Adria hoteli”. Ta skupina halapljivih ljudi ne vidi da je dosta to sto ce da zaradjuje pare od najbolje postavljenog hotela u Beogradu vec trazi od nas ultimativno, da odobrimo i postavljanje ove kule strazare bez ikakvog smisla. Tu se nasao i arhitekta Vojvodic koji je odmah u duhu jadnog KORBIZJEA postavio kulu kvadratne osnove visine 30-tak spratiova za koju ne bi trebalo da bude osnova da bude postavljena jer je valjda receno da kule ne treba da budu pored reka.

No potkupljiva vlast izgleda ce da pregrmi i ovo i kako vidi da narod cuti o svemu ovome ima nameru da progleda zakonu kroz prste i dopusti pokvarenim investitorima da ovde naprave takvu, porazavajuce ruznu, kulu.

Najzalije mi je sto u tome svemu ucestvuje jedan arhitekta koji je “nagradjivan” za onu takodje staklenu rugobu u Resavskoj ulici u Beogradu i sto ovde i dalje duva nesto sto moze da projektuje svaki ucenik srednje arhitektonske skole. Ukljucis kompjuter, nacrtas kvadratnu osnovu i dodas joj gomilu spratova i to je to. Jos ako to sve mozes da precrtas od nekog drugog kao on sto to radi onda je jos bolje.

KAKO MOZE OBLAKODER PRAVOUGAONE  OSNOVE DA BUDE PRESTIZNA ARHITEKTURA? MOZE SAMO U SRBIJI GDE SE VERUJE OVAKVIM ARHITEKTIMA I INVESTITORIMA I DOPUSTA IM SE DA NARUZUJU GRAD. NARUZAVANJE GRADA IDE I DALJE PA SE PORED REKE POSTAVLJA OBLAKODER KOJI CE SIGURNOS VOJIM DIMENZIJAMA DA NARUZI POGLED SA REKE.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s