Lepi VRACAR u nestajanju – Visions of Belgrade that vanishes

MISLIM KO NE BI ZELEO OVAKVO DVORISTE ZA SVOJE?

Ovakva lepa uredjena i mirna dvorista nestaju pod nasilnom urbanizacijom koju sprovodi fasisticka opstina VRACAR. Iako postoji kvazi drustvo za zastitu Vracara (koje nista ne radi) ovakve scene polako nestaju iy nase visure i nestajace jos vise a nase poglede zaokupljace ruzne zgrade od najmanje 4-6 sprata (kako je koji arhitekta prevario opstinu) koje nikako ne odrazavaju Vracar vec samo halapljivost investitora.

LICNO BIH VOLEO DA OVAKVIH DVORISTA OSTANE PUNO NA SAMOJ OPSTINI KOJA JE NA NEKI NACIN GLAVNA OPSTINA U BEOGRADU. Ali to je nemoguce zbog samih zakonitosti razvoja primitivnog “dinkicevskog” kapitalizma po sistemu unisti sto firmi i zaposli 20-tak ljudi. Taj tranzicioni prljavi pocetnicki kapitalizam unistava sve pred sobom bez ikakvih ogranicenja jer je pomilovan od vlasti. Jedina brana bi trebalo da smo mi sami. Vlasnici ovakvih kuca treba da pazljivo prate cene placeva i nikako ne ustupaju budzasto svoje lepe placeve pogotovu ne ovako uredjene. Dotle jos imamo vremena da ponekad zavirimo u ovakvu bastu-dvoriste-vrt-privatni trgic i da uzivamo. Ja licno stalno prolazim pored ovog dvorista i uvek malo zastanem, udahnem duboko njegove mirise i nastavim dalje kao da sam bio u nekoj banji.

DRUSTVO ZA ZASTITU VRACARA koje ima onu lepu zgradu na pocetku NJegoseve ulice u Beogradu ne radi nista, ama bas nista, da se bori za zastitu Vracara. Valjda im je dosta sto su u onoj lepoj zgradi i time su zadovoljni.Vracar ima neku svoju lepotu u onim malim kucicama i to treba da je na neki nacin zastitni znak ali vidimo da je to nemoguce. Vracarska opstina je poznata po unistavanju svih lepih atributa svoje teritorije kao sto su ovako lepe kuce i dvorista. Imamo li i mi ostali neki nacin da zastitimo sve ovakve lepe objekte kojih ima jos dosta po gradu i samoj opstini VRACAR? Sa ovakvom nezainteresovanoscu nemamo. No ukoliko se svako od nas pocne da bavi ocuvanjem ovakvih lepota onda imamo sanse.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s