ТРАНСФОРМЕРСИ шетају градом 1

VIDELI STUDENTI KO JE POBEDIO NA KONKURSU ZA MUZEJ TEHNIKE I ETO TI NJIH ODMAH KAKO IMITIRAJU SVE TO U VEZI SA TRANSFORMERSIMA. POZNATI FILM IM JE OČIGLEDNO INSPIRACIJA. SAMO DA IM SE OBJEKTI NE PRETVOR EU NEKA ČUDOVIŠTA.

Otkud ovakvi neprilični objekti medju nama? Uticaj strane literature i izvedenih objekata po inostranstvu, to sigurno. Literatura je uvek nešto što širi saznanja o dometima arhitekture po svetu. A literatura arhitketama su očigledni objekti izvedeni pos vetu. No kao i svi kopiranti stilova ni Srbi se nisu pokazali ništa boljim od ostalih. Kad je svojevremeno kopiran stil Korbizjeovih velikih “fabrika stanovanja” niko od arhitekata u Jugoslaviji i SSSR-u nije upotrebljavao koncept ovog arhitkete “do kraja”. Naime krovovi su “zaboravljeni” a na krovoima je uvek bilo nekih dešavanja. Zatim zaboravlejni su mnogi detalji kao ulice u okviru tih velikih objekata u kojima su postojale radnje i slično. Tako i danas Naši arhitekti vide samo oblik, to brzo prekopiraju a zatim se brinu o strukturi i nameni objekata koja često nije jasna. Neki od ovih objekata liče na aerodromske zgrade ili proizvodne hale a po nameni su sasvim nešto drugo. Tako je to kad kopiraš stil samo po ljušturi.

Najsmešniji izraz u onom gore članku je “osmislili zgrade po meri mladih”. Kakve su to mere po kojima mladi sami projektuju? Skoro nikakve. Oni samo kopiraju postojeće stilove i deo su trenda a to i sami žele. Žele da se odmah uklope u nakaradni TRANSFORMERS stil koji sada “vlada”. Uopšte uzev trebalo bi da psotoji i televizija koja propagira ovakav stil kao što postji televizija PINK koja propagira nakaradu od grand televizije. Ali šta ima veze, iako ove rugobe neće ugledati dana. Ili možda hoće?!

POUKA SRBIMA: OSIM STILA KOPIRAJTE I NAMENU I STRUKTURU JER SAMO TAKO ĆETE MOĆI DA NEŠTO URADITE.

2 thoughts on “ТРАНСФОРМЕРСИ шетају градом 1

Leave a comment