Luksuzni hotel koji će opet kvariti pogled na remek delo, zgradu BIGZa

 

Lepo je sve to ali čini mi se i da je ovakva ruševina bila bolja. Neću da zvučim retro ali tako je kako je. Investitori su oduvek halapljiva bagra u Srbiji pa i ovi takodje. Ne postoji opravdanje za ovako enormno povećanje kvadrature od one da se sami mlinovi obnove tako da postanu velelepni hotel u retro stilu. Ta arhitketura proizvodnih pogona može da izgleda izvanredno ako se obnovi u stilu u kom je izgradjena. Šteta je to sa tim arhitketima u Srbiji koji odmah posežu za paralelopipednim oblicima kad god se pomenu hoteli. Pitam ja sve vas mutave dolaznike na ovaj sajt: ZAŠTO HOTEL MORA DA SE PRETVORI U VELIKI PARALELOPIPED? Zar ne postoje drugi oblici hotelskih zdanja? Da li je ijedan arhitekta tokom studija video neki od moćnih hotela bivše nam JUGOSLAVIJE? Jeste sigurno. Ali ne ume da primeni to svoje znanje. Ne znaju kak da nacrtaju slobodne oblike u AUTOCAD-u, tom uništavaču arhitekture u Srbiji i šire. Svakako da bi terasasti oblik ili pejzažni oblik hotela napravio problem priučenim korisnicima omraženog programa za crtanje. Dajte onda počnite da crtate opet u olovci i tušu da biste imali više varijanti i lepe oblike. Nije vam stalo do toga? Želie samo da se prodate i prodate vaš bedni projekat u pravim linijama? Šteta, obično za arhitekte kažu da su estete, ovaj put to nije tačno

Slobodni terasasti oblici hotela su veliki problem za arhitekte Srbije jer to nisu učili na kursu za AUTOCAD. Tamo su dobro savladali samo paralelopipedne oblike koje je u principu lako nacrtati a najlakše ih je ISKOPIRATI. Dakle pozajmiš od kolege jedan projekat hotela, sad su svi u Beogradu paralelopipedi od stakla, i odmah primeniš na svoj projekat. Ovde vidimo jedan odvratni spoj novobeogradskih vertikala sa lepim starim objektom koji je u propadanju. Zar nije moglo drugačije? Moglo je da su arhitekti kojima je ovo povereno uložili više truda i naravno LJUBAVI prema svom radu. Ovako dobismo jedno nevolejno čedo, kopile od arhitekture, koje čak iz jednog ugla posmatranja kvari pogled na remek delo arhitketure, zgradu BIGZ-a.Čak mislim da je nepristojna i blizina novog objekta i da prisustvujemo uvodjenju na mala vrata presedana u starom delu Beograda  a to je JAKO MALE BLIZINE NOVOG OBJEKTA koja će praviti dosta problema sa dnevnom svetlošću onima u BIGZ-u. Kako to da se niko ne buni to je jasno, ne znaju šta im smeta.

 

Advertisements

One thought on “Luksuzni hotel koji će opet kvariti pogled na remek delo, zgradu BIGZa

  1. Kriva je vlast,zato sto o ovakvim projektima odlucuje uzak krug ne kompetentnih ljudi.Stalno se pitam ko su ljudi koji odlucuju sta ce se graditi u Beogradu.Zasto nema javnih rasprava?Zasto “strucna” javnost ne reaguje?Dok se svi opasulje ,Beograd ce postati grad nakazne arhitekture.
    Ovi “paralopipedi” ce dominirati u odnosu na mlin,narocito ovaj do BIGZ-a.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s