Kuća po sistemu “URADI SAM”

Kuće kao RUČNI RAD, kuće po sistemu URADI SAM i tako dalje i tako dalje. Uvek je bilo ovakvih entuzijasta i biće ih još. Sećam se takvih entuzijasta u bivšoj JUGOSLAVIJI, njihove ideje su izlazile sa potpunim objašnjenjima u listu SAM. Tamo si mogao da dobiješ i detalje kako da nešto uradiš pa čak i tačno po njihovim nacrtima. Ovi današnji mozgatori nemaju nameru da nam te svoje ideje prepuste besplatno a kamoli da to objave po novinama. Imaju nameru da to prodaju za skupe pare pa čak i skuplje nego da ste zidali po klasičnom metodu.

U svakom slučaju ovo je jako zanimljivo i zahteva pažnju ali u drugom smislu.

ZAŠTO SE ARHITEKTE I GRADJEVINCI NE BAVE ALTERNATIVNIM MATERIJALIMA I ALTERNATIVNIM NAČINIMA DOBIJANJA JEFTINE ENERGIJE?

E onda ovo sve ima smisla jer bi takve kuće bile izgradjivane profesinalno i od strane pravih ljudi koji se bave tim. Ovako to su sve amateri i njihovi modeli treba prvo da budu ispitani u zvaničnim institucijama. Koej su to zvanične institucije? Pretpostavljam Institut za ispitivnaje materijala ako do sada ova nakaradna korumpirana vlast nije izmislila neku agenciju koja ispitujematerijale i daje ateste. Tu su i drugi instituti, verujem da su preživeli dinkićevsko kresanje, budžeta mislim, i tako spasli obraz. U svakom slučaju treba sama država da pomogne ovim pronalazačima koji, ako sve bude u redu, donose boljitak i korak napred za ovu jadnu državu. Ko ne bi voleo da živi u ručno napravljenim kućama? Pa ako idemo do kraja sve privatne kuće su RUČNO NAPRAVLJENE KUĆE ali sigurno da ako imamo neke nove ideje možemo i da uštedimo.

A zašto se arhitekte ne bave time to je velika nepoznata. Više nema medju njima renesansnih karaktera. Ne rade dve tri šetri pet stvari kao nekad na primer PEDJA RISTIĆ. Pa nedavno sma saznao da se bavio i muzikom ?! Videli ste to na teveu? Čovek je svojim mozgom ulazio u sva svoja interesovanja i uvek izašao kao pobednik. Gde su takvi danas? Nigde. Ne umeju ni da nacrtaju komplikovaniji objekt od paralelopipeda, to im je najveći domet. Sećam se nekad onog finog mog profesora Milana Lojanice, imao je čak specijalne crtače-studente samo za neke delove perspektivnog prikaza nekog svog rada?! Znao je da upotrebljava pojedinačno da dodje do grupnog rada. Imao je nekog stila. Sečam se i mnogih drugih, Ranka Radovića, koji je osim što je bio profesor, u medjunarodnim institucijama imao značajno mesto i takodje stizoa da ima predavanja širom sveta pa i kod nas. I proed svega toga je i crtao.

GDE STE ARHITEKTE DA SE POKAŽETE U NEKOM “SISTEMU” GRADNJE? DA PRIKAŽETE NEKI SVOJ RASTER, NEKE SVOJE PROPORCIJE? nEKI SAMO VAŠ SISTEM KOJI DO SADA OVDE NIJE PRIMENJIVAN? DO SADA NISAM NI VIDEO NEKE KONKURSE, SIMPOZIJUME PO OVOM NAŠEM CELOKUPNOM JUŽNOSLOVENSKOM PROSTORU U VEZI TOGA. UMIRANJEM ONE VELIKE JUGOSLAVIJE NESTALO JE I OVKAVIH SKUPOVA I RAZVOJA KONSTRUKTIVNIH SISTEMA. ALAL VERA. PREPUSTISMO TO AMATERIMA KOJI IMAJU VIŠE USPEHA U TOME, IZGLEDA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s