Uništavanje SKADARLIJE ponovo na ovom blogu

STVARNO JE ODVRATNA OVA NAZOVI REKONSTRUKCIJA “PIVNICE I OKOLINE” ZAR NE? ILI SE VAMA MOŽDA SVIDJA? VEROVATNO VAM SE SVIDJA JER IMATE ISKRIVLJEN UKUS PRIHVATATAE FLOSKULU “RUINA” KAD SE MISLI NA PIVNICU U SKADARLIJI KOJU GURA OVAJ NAKARADNI LIST ZAINTERESOVAN ZA INTERESE NEMAČKOG KAPITALA. OBRATITE PAŽNJU ŠTA BARABE IMAJU NAMERU DA PODIGNU U “OKOLINI” (ČITAJ SKADARLIJA). JEDNU ODVRATNU STAKLENU PRAVOUGAONU SKALAMERIJU OGROMNIH DIMENZIJA ČAK SA JEDNIM PLATOOM ZA UZLETANJE VALJDA MAFIJAŠKIH HELIKOPTERA. OBRATITE PAŽNJU I  NA NA MRAK KOJI ĆE STVORITI U ULICI PORED “OKOLINE” (ČITAJ SKADARLIJA).

Jedna je to uporna promocija NE-ARHITEKTURE, samo skalamerija, stakla i pravougaonih oblika koja se ne uklapa u ovaj lepi stari kraj. DABOGDA NIKAD NEMALI PRAVO NA IZGRADNJU! Vlasnikci urgirajte za što višu cenu ovih vaših placeva I OBJEKATA, jedino tako ćemo izbeći ovaj smrad od objekata.

Advertisements

One thought on “Uništavanje SKADARLIJE ponovo na ovom blogu

  1. Једини начин да Скадарлија поврати некадашњи сјај јесте да јој се врате културни садржаји. Ево како би то могло да се уради:

    1) негде прочитах предлог да се најстарија пивара на Балкану, ова наша у Цетињској улици, претвори у музеј пиварства… Кратко и јасно: подржавам предлог који једноставно нема праву алтернативу.

    2) Када је у питању “тржни центар”, вреди нагласити да то чудо не ради не само због спора нових и старих власника / закупаца, већ и зато што објективно није постојала никаква потреба за њим. Од самог почетка последњи спрат није радио, а временом су се празнили и остали локали… Док се није дошло дотле да су радила само 2 или 3 кафића и једна палачинкарница. Мој предлог: овај простор делом дати сликарима за изложбе, делом дати издавачким кућама за продају књига, уз стално одржавање промоција нових издања, књижевних вечери и сл.

    Решење из Блицовог прилога третира Скадарлију као неки део Новог Београда, дакле као простор без икакве историје, без поштовања према њеној посебности. То је могуће између осталог и зато што нашим суграђанима није јасан дух скадарлијске боемије. реафирмацијом тог културног момента у Скадарлији вратио би се, верујем, и њен некадашњи сјај, и ова решења би била лако одбачена.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s