Ne pljujte po staklenicima profesor će vas kazniti isključenjem, sa časa naravno

Ni slučajno nemojte pred profesorom MIROLJUBOM KOJOVIĆEM da kažete da su “staklenci”, staklenici, stakleni otpad od arhitekture (moj izraz) , promašena arhitektura. On će vas odmah podsetiti na evrointegracije, zatim će vas bombardovati nekim čudnim rečima kao što su anticipacija, održiva arhitektura (kakv smešan izraz) a možda vas i izbaci sa predavanja.

“TO ZNAČI NE SAMO SAMERAVANJE SOCIJALNE, EKONOMSKE, TEHNOLOŠKE I EKOLOŠKE ODRŽIVOSTI, KAKO NAS USMERAVA OPŠTE PRIHVAĆEN KONCEPT ODRŽIVOG RAZVOJA, NEGO I KULTUROLOŠKIH, BEZBEDNOSNIH I DRUGIH VIDOVA ODRŽIVOSTI OBJEKATA I ANSAMBALA ZGRADA I ČITAVIH REONA I ČETVRTI”.

Ko ovo shvati odmah dobija 10 (desetku) od profesora koji je osim toga i arhitekta i planer i urbanista.

Dakle sad je jasno zašto arhitekte nisu junaci filmova, priča, romana i filmova. ARHITEKTE SU JAKO SUVOPARNI LJUDI, POSVEĆENI SVOME POSLU, ODVOJENI OD STVARNOSTI (IAKO SE BAVE NAŠOM STVARNOŠĆU) I VOLE DA PRIČAJU ROGOBATNIM IZRAZIMA I OVEŠTALIM FRAZAMA. Studenti arhitekture oduvek spavaju na predavanjima ovakvih profesora. To je bar jasno. Ovo možeš da zapišeš i da naučiš napamet ali da objasniš nećeš moći.

Primetićete i još jednu podlu osobinu svih arhitekata a to je da njihovi članci vrludaju od jedne do druge istine i nikad NE KAŽU OTVORENO ŠTA MISLE, kao malopre u onom članku izvesni Podrecca. Ponekad pomislim da treba da postoji jedna nevladina organizacija koja bi podsećala arhitekte da idu do kraja u svojim rešenjima i da se u svojim obraćanjima javnosti koriste konačnim idejama i rešenjima. To sve rade zbog svojih sitnih interesa koji treba da im obezbede sledeći posao a ne bi da se zamere kolegama arhitektama i investitorima kao i samoj vlasti JER OD SVIH NJIH I ŽIVE. Jadno!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s