Ipak se pojavio jedan žešći film sa arhitektom kao glavnim junakom – INCEPTION a film that worships architecture and architects

Režiser je izvesni CHRIS NOLAN (nikad čuo ali od sad ću da pazim na njegove nove filmove) i on je kompletana utor filma. DA nije možda arhitekta po struci pa onda postao režiser kao njegov moćni kolega ANTONIONI?

Elem u ovom filmu junak je i arhitketa kao profesija, kao ličnost koja oblikuje prostor u snovima?!?!?! Izvanredna uloga jedne novopridošle male ženskice koja to odlično radi, mislim imitira arhitektu. U filmu se naime pokušava dočarati atmosfera IMPLEMENTACIJE IDEJA PUTEM SNOVA (da nas čuje predsednik Tadić ili S. Šaper odmah bi ovaj film proglasili za osnovni politički program svoje izandjale partije DS). Glavni junaci, medju njima i arhitektica (da, da, on-ona je žensko) i svi oni su majstori da jedan deo, segment sna dovedu do vrhunca, do savršenstva. Veoma, veoma inteligentan film, šteta što je američki jer ta bagra ne ume da doradi ovako sjajne ideje. Mada priznajem, osnovna ideja promene u snu je u filmu izvršena i to bez ikakvog zločina, odsecanja glava i arhitekta je ostala čitava i dalje lepa za snimanje sledećeg filma.

PREPORUČUJEM DA OVJA FILM GLEDATE UPRAVO SADA U NEDELJI BEOGRADSKE ARHITEKTURE KOJA JE TOLIKO DOSADNA DA NEMAM REČI. FILM JE IZ 2010. GODINE ALI ĆE VAS DOBRANO NATERATI DA RAZMISLITE O SEBI, ONOME ŠTO RADITE I DA, AKO STE ARHITEKTA, DOOOOOOBRO PAZITE ŠTA RADITE SA PROSTOROM U SVOJIM  I TUDJIM SNOVIMA A NAROČITO U STVARNSOTI.

Jako mi je interesantno što se u filmu barata sa staklom i ogledalima kao na izložbama i što možete zaći u nekoliko nivoa (svoje i tudje) podsvesti kako bi došli do rešenja. UŽIVAJTE dakle uz ovja film i batalite još jednu nedelju arhitekture koja preti da bude najdosadnija od svih dosadašnjih. Još samo nemojte da idete slušati gosn PODRECCU.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s