Romski Dom Kulture liči malo na Glavnu zgradu nekog koncentracionog kampa, logora kako hoćete

Kako da se Romi (Cigani) odluče da udju u ovakvu rugobu od zgrade kad ona jadna liči više na glavnu zgradu nekog koncentracionog kampa (logora) iz nekih davno prošlih vremena nego na Dom Kulture? Ali neko će reći KAKO BRE TO TREBA DA IZGLEDA DOM KULTURE? Reći ću samo ovo – OVAKO NE TREBA DA IZGLEDA DOM KULTURE.

Jedno štura i dosta banalna upotreba kubičnih oblika bez ikakvog smisla. Ravna fasada, ravan krov, neinventivno oblikovanje kompletnog objekta, kome ovo treba? Možda su ovo MORALI DA URADE pa kad već nije bilo lepših rešenja ovo je najbolje? Neverovatno je ako je ovo najbolje rešenje.

Čovek koji je ovo projektovao se zove IVAN BOŽIĆ i mogu reći da nije savladao uopšte sve “čari i lepote” AUTOCAD-a ako ih uopšte i ima.  Baratao je samo ravnim linijama i nije se setio da postoje i veoma raznovrsan dijapazon krivih linija. Takodje je narečeni arhitekta zaboravio na kosi krov, ne znam zašto (valjda je sad u modi ravan krov a i lakše se nacrta), i u osnovi je zaboravio da da dušu ovom izuzetno hladnom i nepristupačnom objektu koji više leiči na sve osim na Dom Kulture. Liči na opštinsku zgradu, aerodromsku zgradu, glavnu zgradu neke autobuske stanice, glavnu zgradu na nekom većem i bogatijem seoskom imanju, liči na napušteni hotel ili hostel, GLAVNU ZATVORSKU ZGRADU ili kogorašku zgradu kako hoćete i na kraju liči na opštinski sud ali ovde nema ni k od kulture.

SMEŠNO JE KAKVE STEREOTIPNE ZGRADE DOBIJAJU KONKURSE I SMEŠNO JE KAKO SU SMEŠNI LJUDI IZ KOMISIJA KOJE DAJU NAGRADE OVAKVIM ZGRADAMA UMESTO DA SAČEKAJU DOBRO REŠENJE I DAJU MU PRAVU NAGRADU i time promovišu zaista novo u arhitekturi  OVAKO SVE IDE PREKO LEDJA ROMA ILITI CIGANA JER ONI SIGURNO NEĆE DOLAZITI U VELIKOM BROJU U OVAKO RUŽAN OBJEKAT. BOLJE GA ODMAH PRIPOJITE NEKOM SUDU ILI ZATVORU I IMAĆETE ONDA PRAVU FUNKCIJU.

Dovoljno je samo pogledati perspektivnu prezentaciju i videti da arhitekta krije nedostatke veoma udaljenim mestom posmatranja ovog kompleksa. U prvom planu je koš kao da je to glavna odrednica kulture roma, KOŠARKA ISPRED DOMA KULTURE?!?!??!  Dajte molim vas.

Advertisements

6 thoughts on “Romski Dom Kulture liči malo na Glavnu zgradu nekog koncentracionog kampa, logora kako hoćete

 1. Zeleo sam da Vam urucim jednu veoma korisnu i dobronamernu preporuku.

  NEMOJTE SE BAVITI ARHITEKTONSKOM KRITIKOM

  Jako Vam lose ide. U vasim tekstovima se oseca ton mrznje koji ih cini u potpunosti neproduktivnim. U ovom tekstu se ni u jednom trenutku ne pominje konkstruktivna zamerka na pomenuti projekat osim sirenja gore pomenutih osecanja. Ne znam zasto bi kos krov i kriva linija nacinili ovu kucu vise vrednom ili joj odklonili epitet koncentracionog logora.
  Ne znam tacno ni koje je to pravilo po kojem treba projektovati Dom Kulture.
  Verujem da je ovaj projekat prosao iscrpne analize i da zadovoljava sve potrebe navedene u konkursnom raspisu.
  Ukoliko nije zadovoljio kriterijume navedene u raspisu konkursa, mozemo da udjemo u diskusiju o kvalitetu samog projekta. I tada cisto sumnjam da cemo doci do komentara poput: “ruzan objekat” , “glavna zatvorska zgrada” ili nesto povezano sa koncentracionim logorom.

  Jos jednom dobronamerno molim da se bavite onim za sta ste se skolovali.

 2. Naravno svako voli svoje čedo pa makar bilo i rugoba. Činjenica je da je ova zgrada, kao i mnoge slične u Beogradu, velika buduća rugoba. Ne zna se čijim učinkom, onoga koji je projektovao ili onoga iz komisije koji je izabrao. Pre se čini da su odgovorni oni iz komisije koji su odabrali ovu rugobu jer, Bože moj, arhitekta ima pravo da projektuje nešto ružno, samo to će biti izvedeno ako odaberu drugi arhitekti ili vlast u Beogradu.

  Činjenica je da je ovo zgrada jednostavnih, čak ogoljeno jednostavnih oblika što se vidi i iz samo jedne slike u onom tekstu iz novina. Nimalo ne posotji neka plastika jer se radi o staklu na fasadi što će ovaj grad pretvoriti u STAKLENGRAD a nikako ne u BEOGRAD. Dalje primetno je da je trg ispred velikih nehumanih dimenzija, kao nekad u vreme komunizma u JUGOSLAVIJI i da sama zgrada predstavlja sasvim nešto drugo u tom kontekstu.

  A ko si bre ti da zabranjuješ okolo ljudima da misle svojom glavom a? Ti si poslednja ličnost na ovom svetu da zabranjuješ drugima da posmatraju ovo ne-delo i kažu ono što misle.

  Takodje ne vidim ni malo demokratičnosti u tvome tonu ovog komentara, navikli ste svi vi na to da drugima začeplujete usta a pri tom nam ostavljate ovakve rugobe da ih gledamo idućih sto godina. Veoma indikativno fašističko shvatanje drugih razmišljanja.

 3. Nikome se ne zabranjuje da misli svojom glavom. Misljenje je kao i dupe, svi ga imaju.

  Ono sto sam ja dao je preporuka.
  I dalje niste izneli ni jednu konstruktivnu kritiku osim vase ogorcenosti na arhitekturu i arhitekte.

  Nije fasizam reci nekome da mu nesto ne ide i da se skoncentrise na ono za sta se skolovao. Bar ne u svetu koji ja poznajem.

 4. Možda se vama svidja meni se ne svidja, dosta je jednostavno, odražava duh jednog arhitekte kome je važno samo da uzme pare a ne i da ponudi nešto lepo. ROMSKI DOM KULTURE, kako to lepo zvuči kao tema a ružno izgleda u stvarnosti. Jadni Romi (Cigani) moraće da ulate u ovkav dom ne-kulture ceo svoj život, naravno ako bude para za ovu rugobu.

  Vi kao da niste dobro pročitali ceo moj članak ili ne vidite dobro, nešto je od ta dva. Sve lepo piše u tom članku i u dodatku koji sam dodao zbog vas. Dodaću još ako treba.

  Ako je to vaš projekat vi treba da ste zadovoljni, pobedili ste na konkursu. ALI SVI MI DOBRO ZNAMO KO POBEDJUJE NAKONKURSIMA ARHITEKTURE, SAMO NEKO SA DOBRIM VEZAMA I ZALEDJINOM TAKO DA SAM SIGURAN SAD U TU IDEJU. U OVOJ DRŽAVI I U ONOJ PRETHODNOJ KONKURSI NISU BILI ODRAZ REŠAVANJA URBANISTIČKIH PROBLEMA NA PRAVI NAČIN NEGO MESTO DA SE MAZNU PARE.. MAZNULI STE PARE I ŠTA SAD HOĆETE? DA PROMENITE MOJE MIŠLJENJE?

  Ako to nije vaš projekat zašto onda diskutujete sa mnom? Nejasno mi je.

  i dalje mislim da je ovo oduran projekat po izgledu jer ne pruža nam nikakvu novu ideju osimone da liči na zatvorsku zgradu, ili SDK, ili policijsku upravu grada Beograda ili Viši sud .. . . .

 5. Veoma sam pazljivo procitao Vas tekst i dodatak tekstu.

  Ovaj projekat nije moj niti sam na bilo koji nacin povezan sa njim. Ni u jednom trenutku nisam prokomentarisao sam projekat vec ton kojim se Vi obracate u tekstu.

  Sve sto sam zeleo da Vam napomenem je da niko ne moze da procenjuje jedno arhitektonsko delo na osnovu dve fotografije iz dnevnih novina. Svaka ozbiljnija kritika arhitektonskog dela podrazumeva njegovu iscrpniju analizu. Opet, koriscenje epiteta poput “rugoba”, “smesan” ili “koncentracioni logor” doprinosi potpunoj neozbiljnosti teksta. Sto se mog slepila tice, mislim da komentari na tekst nisu pokazali nista novo osim vec jasne ogorcenosti na arhitektonsku profesiju i arhitekte.

  Ukoliko Vam je stalo da se bavite arhitektonskom kritikom, procitajte nekoliko knjiga koje se bave tom tematikom i shvaticete o cemu Vam govorim.

  Korupcija na arhitektonskim konkursima nije jedini problem ovog drustva. Okrenete li se malo unaokolo ne znam da li cete uspeti da shvatite na kom mestu Vas vise potkradaju. Arhtektonski konkursi, pogotovo studentski, su mrvica u ovom sistemu.

  I da, ovu zgradu ne vidim kroz sve epitete koje ste Vi naveli. Shvatam da je staklena fasada upotrebljena jer je Dom Kulture mesto koje prezentuje neciju kulturu pa tako treba da prezentuje svoje sadrzaje. Trg ispred nje gledam kao trg ispred svake ustanove kulture (pogledajte muzej Luvr u Parizu ili muzej MOMA u NY). Ono sto joj ja zameram je to sto ne poseduje ni jednu revolucionarnu inovaciju ili inovativnu misao.

  I dalje, o njoj ne mogu relevantno da sudim dok ne vidim ceo projekat (crteze, analize itd…)

  Ukoliko necim ne zelite da se bavite iscrpno i u potpunosti posveceno, nemojte se time baviti.

 6. Te dve fotografije govore sve!

  Mogu čak i da pretpostavim konstrukciju gledajući samo te dve fotografije i da pretpostavim obradu i sve ostalo. Šta vi mislite da arhitekte nisu predvidljive?

  Mislim da ste se preterano upustili u odbranu veoma ružne arhitekture i da je ovo jalovo što vi i ja pričamo.

  Ovaj sajt je i koncipiran tako da na osnovu samo dve tri fotografije da svoje mišljenje o propaloj arhitekturi ovog grada.

  NIKAD ME NIKO NEĆE UBEDITI DA JE OVO VRHUNSKA ARHITEKTURA. OVO JE SAMO JOŠ JEDNA RUŽNA STAKLENA ZGRADA OVDE U NAŠEM JADNOM GRADU. I NE VIDI SE KRAJ TOJ STAKLENOJ MENAŽERIJI KOJA PREUZIMA TKIVO GRADA KAO RAK KOJI SE NE MOŽE ZAUSTAVITI. MI ČAK NEMAMO NI LEK PROTIV OVAKVE GROMZOMORNE ARHITEKTURE JER SU I ARHITEKTI I KOMISIJE I VLAST I INVESTITORI ZA OVU. NOĆNU MORU.

  Bar sa ovog bloga se može upututi poruka

  DOSTA NAM JE STAKLENE ARHITEKTURE!

  I vi ste sad deo te sramne klike koja nam kancerogeno preuzima grad i kvari ga. Alal vera!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s