Gradiće se stanovi – ura!

Simpa članak, kako se to danas kaže novogovorom naučenim preko mobilnog telefona.

Tema naravno lepa ali pogled na ove buduće stambene zgrade odmah asocira na nešto već vidjeno i to 50-tih godina po Beogradu. Stambene lagere. Zgrade bez iakkvih emocija, hladne na izgled, sa detaljima kojih nema, kao da ih nije projektovao arhitekta nego priučen majstor. Takvi objekti postoje iz tuh davnih 50-tih po Beogradu i oni su nekakvo veliko ruglo toga doba. No sad vidimo da današnji arhitekte imaju inspiraciju upravo u ružnom i to nam serviraju kao lepo. SA OVIH FOTOGRAFIJA JE POTPUNO JASNO DA I U PREZENTACIJI ARHITEKTI JE BIO VAŽNIJI POGLED SA STRANE DA SE NE BI VIDEO OČAJ NA FASADI. FASADA KOJA TREBA DA JE OGLEDALO I OBJEKTA I ARHITEKTE OVDE JE JEDNA RUŽNA SLIKA JEDNOLIČNOSTI, JEDNOSTAVNIH LINIJA I VEOMA SMEŠNOG RASPOREDA. ZAISTA POGLED NA VELIKI KALKAN SA STRANE JE BOLJI. O RAVNOM KROVU I DA NE PRIČAMO.

Smešni su i novinari koji ne znaju koliko će TAČNO  stanova biti izgradjeno. 750 ili 768 stanova, pitanje je sad? I to sigurno po visokoj ceni jer investitori, ti zlikovci, rade spoljnu obradu u jeftinim materijalima a stan prodaju po skupoj ceni. Spoljne panele možete udariti nogom i srušiti. Njima treba brzi rok izmedju završetka izgradnje i prodaje ovakvih jadnih stanova. No nekima koji kupuju ovakve stanove takav luksuz nikad nije ni bio dostupan pa su zadovoljni i ovakvim propalitetom od zgrade.

Uopšte uzev primetni su KOCKASTI OBLICI kod modernih arhitekta. Zašto je to tako meni je lično jasno. AUTOCAD kao sistem u kome se crta treba dosta da se savlada da bi čovek nacrtao slobodnije oblike a kako naši arhitekti ne nameravaju da se posvete i složenijim oblicima u ovom sistemu crtanja otuda nama ostaje da sledećih stotinak godina gledamo ovakve rugobe širom grada.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s