Ako je ovo “zelena zgrada” onda smo stvarno svi ludi

PRVO ŠTA JE TO UOPŠTE “ZELENA ZGRADA”, DA LI TO POSTOJI UOPŠTE I KOJE SU ODREDNICE TOG POJMA? NIKO ŽIV NE ZNA NIŠTA O TOME OSIM NEKOLIKO UOPŠTENIH FRAZA.

Pre svega jedna ružna američka ambasada koja je uzgred budi rečeno zauzela najlepši plac u Beogradu gradu koji je nedavno bombardovan od strane te nakazne države, NIKAD NE MOŽE DA BUDE “ZELENA ZGRADA”. Prvi i osnovni razlog jer je svaka američka ambasada špijunski centar a to zahteva instalaciju velikih sistema praćenja ljudi i saobraćaja. Inače sami naši novinari su mnogo ranije otkrili svima nama da če to biti najveći špijunski centar u ovom delu sveta. Sećate li se podatka da je u Beogradu pod nacistima bila radio stanica s anajjačim radio odašiljačem u ovom delu sveta  pa zato Radio Beograd nikad nije bombardovan?

Žao mi je što je toj bagri dat najlepši, ali u pravom smislu najlepši plac u Beogradu da izgrade jedan tako prljavi sadržaj koji će služiti smao njihovim uskogrudim interesima.

ARHITEKTURA”? Bezvredna naravno, u obliku Alamo utvrdjenja i sigurno daleko od navijača i ostalih Srba koji bi želeli ponekad da iskažu neslaganje sa demokratijom kakvu šire pos vetu, bombama, osiromašenjem gradjana, zaduživanjem.

PLAC? Tu je nekad bio kabinet predsednika TITA, jedna lepa skromna, velika zgrada uklopljena u šumsku okolinu s alepim crepom i drvenim prozorima i lepim fasadnim zidovima. Sve u svemu prava lepota za taj kraj.

OVDE NEMA REČI NI O KAKVOJ ZELENOJ ARHITEKTURI. JEDAN OGROMAN PLAC JE NARUŠEN VELIKIM OBJEKTOM KOJI JE TO ZELENILO UNIŠTIO. NIJEDNA GRADJEVINA AN SVETU NE MOŽE PRAKTIČNO DA BUDE “ZELENA”. SVAKO GRADJENJE IZISKUJE UNIŠTENJE ZELENIH POVRŠINA. DEDINJE KAO REPREZENTATIVNI KRAJ POLAKO POČINJE DA GUBI TU EKSKLUZIVNOST JER NESTAJE ZELENIH POVRŠINA KOJE SU DAVALE TU REPREZENTATIVNOST TOM DELU GRADA. ZBOG PRIZEMNIH, PRLJAVIH INVESTITORSKIH ŽELJA ZA ŠTO VEĆOM ZARADOM MI GUBIMO REZIDENCIJALNE DELOVE GRADA TEK TAKO. POTPLAĆENOST OPŠTINSKIH VLASTI IDE TOME NA RUKU. JOŠ ĆEMO MI PROŠETATI GRADSKOM ČETVRTI ZVANOM DEDINJE I NAPRAVITI MALI FILMIĆ O TOME.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s