ПАРК МОЗГОВА на Звездари, вероватно само да би се уништио део неке шуме

Kakav ružan konglomerat staklenih čudovišta na jednom mestu?!?!? Ovo bi trebalo da je mesto gde će raditi vrhunski naučnici Srbije?! KATASTROFA. Jedno čitavo naselje rezervisano za najeće naučnike i visoku tehnologiju ima ovako prozaičan i tmuran izgled da mi je sad potpuno jasno zašto arhitekti prezentaciju ovakvih objekata rade samo sa perspektivnim skicama koje predstavljaju objekte noću sa uključenim osvetljenjem. Danju to su rugobe, noću svetle pa i ne vidimo da su ružne.

Svakako još jedan u nizu primera staklenih rugoba koje niču po gradovima, naročito u Beogradu. Karakteristike ovkavih objekata su

1. jednostavna staklena fasada

2. armirano betonska skeletna konsturkcija

3. kancelarije po “tepih” sistemu

Šta je dakle ovde novo? N I Š T A ! I to jedno dvostruko ništa. I to ide naravno na adresu arhitekata koji su projektovali ovo. ONI projektuju a ostali svet to prihvata ili ne. Dakle ARHITEKTE su krivci zašto će nam se gradovi pretvoriti u jedno veliko stakleno ćudovište. Moronska arhitektura, koja valjda služi samo promociji “odernih materijala” koje nam zapadnjaci prodaju za skupe pare uz nekakve priče o održivoja rhitketuri, zelenoj arhitketuri i slično. A mi Srbi, za čas prihvatamo nešto što naružuje naše gradove, ulice i panorame gradova.  ARHITEKTE nam ne nude ništa novo ni u uredjenju takvih ogromnih gradjevinskih zahvata. Lično mislim da takvi radovi treba da budu promocija i novih koncepata u uredjenju kancelarija ili u obradi fasada. No učesnici u ovakvim radovima to ne misle. Oni istrjavaju na nečemu što nema nikakav trajni kvalitet kao što inače arhitekura ima. STAKLO nikad neće biti fasada u pravom smislu reči jer to i nije.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s