ZELENE ZGRADE kakav priglupi termin za nešto što u stvarnosti ne postoji

ŠTO BI OVAKVE RUGOBE IMALE PREFIX “ZELENE”? To nikom nije jasno no samo arhitektima koji forsiraju takav termin iako mislim da i njima nije jasno o čemu je reč. Na ovom sajtu se potencira ta ideja da ARHITEKTE PRIČAJU SLATKOREČIVO I PROBRANIM REČIMA I ČAK IZMIŠLJENIM FRAZAMA koje onda treba da budu usvojene kao maksima svih ostalih. TO JE BAŠ TAČNO! Dakle neka budala je izmislila termin ZELENE ZGRADE i onda se to nasilno širi u medijima kao da to postoji (od nacista ljudi svašta nauče) ustvari to je teško odredljiv termin. Ekologija je sveprisutna u izgradnji od davnina ali da se ovako glup termin gura ovako nasilno to je odlika baš “demokratskih” društava današnjice.

ZELENA ARHITEKTURA ne postoji! To je samo izmišljeno da bi se gurala staklena arhitektura i ravan krov, kao i jednostavni paralelopipedni oblici arhitekture koji su nas preplavili po Beogradu i unutrašnjosti Srbije. To ej teoretski premaz na ružnoj arhitekturi koja nas okružuje. To je i izgovor ili alibi propalim arhitektima koji znaju samo za pravougaone oblike i skeletnu AB konsturkciju. To je mesto za beg onih koji ne umeju da crtaju bolje u AUTOCAD-u i koji su odbacili stvaralački proces radjen rukom i olovkom. Ovako oni kopiraju postojeće sisteme i oblike, udenu ga u bilo koji kraj Beograda (i to čak ne znaju da urade) i onda brzo viknu OVO JE ZELENA ARHITKETURA.

Ovaj termin kad bi se primenjivao retroaktivno kompletna istoirja arhitekture bila bi proglašena ludilom i ni jedan objekat iz prošlosti ne bi prošao. Možda jedino arhitektura Frena Lojda Rajta bi prošla u delovima. Korbizje bi neslavno prošao a njegov kolega GAUDI bi bio pobednik. Antonio bi sigurno prošao test iz budućnosti svojih kolega koji su osmislili propali termin ZELENE ZGRADE ali je zato gospodin Antonio G. bio tada proglašen ludakom. No ovaj sajt će i ubuduće da se bavi ovom temom jer je smešan i istovremeno puno govori o bezvrednosti današnje arhitekture koja potpada pod ovaj termin.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s