Hotel HOLIDAY INN u Beogradu kao jedna turobna i sumorna zgrada na prostoru Novog Beograda

 

Elem ako je ovo zaista deo lanca hotela HOLIDAY INN od kojih je najčuvenijionaj iz Sarajeva, podignut još u vreme JUGOSLAVIJE onda je taj lanac izgubio ukus u gradnji. Mislim da su šefovi ovog lanca malo pogrešili ako su odabrali ovaj projekat. Zar nisu mogli da naprave konkurs izmedju projektanata i dobiju najbolje i njalepše rešenje? MOGLI SU. Možda su šefovi HOLIDAY INNa ipak na nivou običnih pokvarenih kapitalista, kojima treba brza zarada. Brza zarada u hotelijerstvu podrazumeva valjda i brzu, što bržu gradnju pa se tu gospon MILAN LOJANICA nažalost pokazao kao najbolje-najbrže rešenje.

Gospodin MILAN LOJANICA, nekad cenjeni profesor univerziteta i veoma poznati učesnik skoro svih konkursa arhitekture, kako onih idejnih tako i onih izvodjačkih, zatim jedan od pobednika na tim konkursima u sadejstvu sa gospon Cagićem ovde nije imao očigledno nikakvu inspiraciju osim da uzme debele pare.

Neobjašnjivo ružna zgrada, na momente odbojna kad je gledate izdaleka i prilazite joj sa bilo koje strane. Kad pridjete bliže možda i vidite neki jadan detalj koji pobudjuje neka jadna osećanja ali kad udjete unitra tek vidite šta je propust u projektovanju. Hol na koji naidjete odmah na ulasku toliko je mali i nefunkcionalan i tu je je skarabudžen neki kafe bar i sve to liči na jako prizemne projektantske fazone. Iznad hola je nekakva galerija i neka sala. Dalje sve to izgleda sigurno veoma jadno.

Znamo mi sve o američkim projektantskim standardima, skeletna armirano betonska konstrukcija ili metalna skeletna konstrukcija sa staklenom samonosećom fasadom. Sve to upakovano u jako skromne domete u obradi fasade koje u stvari i nema.

JADNA JE PROJEKTANTSKA STRUKA SRBIJE KOJA USVAJA OVE POSTULATE U PROJEKTOVANJU. ZAR MI KAO ZEMLJA SA BOGATIM GRADITELJSKIM NASLEDJEM NEMAMO SVOJE STANDARDE U GRADNJI HOTELA? ZAR HOTELI NISU IMALI JAKE STANDARDE PRILIKOM IZGRADNJE U JUGOSLAVIJI? I NA KRAJU ZAR GOSPODIN MILAN LOJANICA NIJE MOGAO DA TO SVE URADI MALO BOLJE?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s