Beogradu (ne) nedostaje Gaudi MI IMAMO SVOG GRADSKOG ARHITEKTU

Gospojica JELENA SPASIĆ iz Beograda je lepo primetila da ovom gradu fali jedan čovek kakav je bio Gaudi, Antonio arhitekta par excellance. Naravno da je to potpuno tačno i istinito ali problem je što takvog arhitekkte nema više ni u Španiji a kamoli u Beogradu. No lepo je videti iz ovog članka i zašto nam fali tkaav jedan čovek. Zbog FASADA! Gospojici Jeleni ne svidjaju se fasade Beograda što je sasvim u redu. Mnogo sivila i ravnih staklenih površina sigurno ne obećavaju lepo mesto za život.  Staklenjaci i ružne sive boje uništavaju nam želju da se lepo osećamo i živimo sa dignitetom u našem Beogradu.

Za sve to su krivi arhitekte koji nemaju inventivnosti ili oni arhitekti koji žele brzi uspeh u struci pa podižu u velikom broju veoma ružne i rogobatne zgrade. Staklo, staklo, staklo su tri najčešća elementa gradnje u naših arhitekata. Ne psotoji četvrti. Tako je i puklo gospojjici JELENI pred očima i zavapila je da vaskrsne jedan div kakav je bio ANTONIO GAUDI, i to ovde u Beogradu.

Kako li bi Antonio reagovao kad bi vaskrsao u Beogradu? Mislim prilično loše. NE BI MOGAO DA IMA MESTO NA NEKOM RAVNOM KROVU DA NAPRAVI ONE SVOJE FANTASTIČNE PARKOVE ŠETALIŠTA. NAMA SU SVI NOVI KROVOVI RAVNI I BEZ INVENCIJE. FASADE SU NAM OD PLASTIKE, METALA ILI STAKLA, ŠTO SIGURNO NISU NJEGOVI MATERIJALI, A O ULAZNIM MOTIVIMA U ZGRADE DA I NE PRIČAM. KOD NJIH U ŠPANIJI ATRIJUMI KAO NASLEDJE STAROG RIMA JE NEŠTO NORMALNO, TO JE I DEO MEDITERANSKE KULTURE A MI U BEOGRADU? ŠTA BI SMO MI PONUDILI GOSPODINU GAUDIJU DA NAM OPLEMENI? MORAO BI DA RADI CEO SVOJ ŽIVOT DA NEŠTO POKRENE OVDE U GRADU STAKLENIH FASADA I NE BI USPEO.

Gospojice Spasić, vaša ideja da nam nedostaje Gaudi je divna. Prosto razmišljam da bi za nas Beogradjane bilo interesantno pokrenuti akciju da se izvede jedan objekat posvećen Antoniju Gaudiju. To bi trebalo napraviti kao konkurs sa idejom “izgradimo dom za vaskrslog Gaudija” ili još bolje “izgradimo dom za Antonija Gaudija budućeg Beogradjanina”. Milim da bi ovakav konkurs bio itekako interesantan za sve arhitekte ne samo za ovaj blog. Razlog je jednostavan taj konkurs bi bio iseljiteljskog tipa, naime tu bi se pokupali da izleče projektanti koji projektuju u staklu, staklu i staklu. Dakle to je i prevencijski konkurs, kao neki konkurs za odvikavanje od bolesti zavisnosti od stakla, stakla, metala i stakla. Izvanredan terapeutski smisao imao bi ovakav konkurs.

ŠTA LI BI NA SVE OVO REKAO GRADSKI ARHITEKTA?

Gradski arhitekta sigurno sad ne otkriva sve svoje karte jer sigurno ima u džepu nešto čime će nas sve iznenaditi i oduševiti da će ovakve priče o Gaudiju potpuno pasti u vodu. Kao na primer oni rotirajući oblakoderi na Novom Beogradu ili onaj oblakoder pored hotela JUGOSLAVIJE ili tako nešto slično . . .

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s