Plan detaljnog uništavanja Zvezdarske šume pred Skupštinom grada Beograda 15 decembra što znači da je to i prilika da se pobunimo i sprečimo ovo

Plan detaljnog uništavanja Zvezdarske šume pred Skupštinom grada Beograda
Za četvrtak 15. decembar zakazana je sednica Skupštine grada Beograda na kojoj će se odlučivati o planu detaljnog uništavanja Zvezdarske šume.
Pred odbornicima će se naći verzija koja podrazumeva kasapljenje Zvezdarske šume probijanjem saobraćajnica i trase turističkog voza (takođe saobraćajnice koja vijuga čitavom šumom).
Javne zelene površine se smanjuju za čitavih 3,5 ha.
Saobraćajne površine se povećavaju za 2,5 ha, a stambene površine za 1,7 ha.
U zoni javnih zelenih površina planira se 246 parking mesta.
Planirano je drastično povećanje broja zaposlenih i stanovnika sa 2.430 na 5.037.
Površina pod objektima će biti uvećana za 47.558 m2 (lepa prilika za partijski podobne preduzetnike da strpaju pare u džep).
Sve ovo će dovesti do sigurnog uništenja Zvezdarske šume.
U aprilu 2011. godine javnu raspravu je prošla Studija zaštite Zvezdarske šume, koju je uradio Zavod za zaštitu prirode Republike Srbije.
Bilo je logično da se prvo usvoji Studija zaštite pa tek onda regulacioni plan koji se odnosi na zaštićeno područje. To se međutim nije dogodilo, a Studija zaštite se u predlogu plana uopšte i ne pominje.
Gradsko veće je predlog plana usvojilo na tajnoj sednici od 24. novembra ove godine a da o tome nije obaveštena zainteresovana javnost. Time su prekršeni Zakon o slobodnom pristupu inormacijama od javnog značaja i Zakon o potvrđivanju konvencije o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine (Arhuska konvencija).
Ovakvim hajdučkim prepadom je, takođe, građanima onemogućeno da iskoriste pravo na podnošenje amandmana garantovano članom 115. Poslovnika Skupštine grada Beograda.
Napominjemo da Gradsko veće u kontinuitetu krši Zakon o slobodnom pristupu inormacijama od javnog značaja jer o svojim sastancima i odlukama koje su na njima donete uopšte ne obaveštava javnost.
Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda je 23. septembra promenio svoj stav od 21. juna 2011. godine kojim je utvrđena potreba za redefinisanjem i korekcijom planskih rešenja saobraćaja u Zvezdarskoj šumi. Pod kakvim  političkim i/ili finansijskim pritiskom?
Velika je odgovornost na odbornicima skupštine grada. Od njihovog glasa zavisi sudbina desnog plućnog krila grada Beograda.

Zaštitimo Zvezdarsku šumu!
Punim plucima!
http://zvezdarskasuma.blogspot.com
http://sites.google.com/site/zvezdaraforest
http://www.facebook.com/group.php?gid=103341934230

STRAŠNO JE ŠTA SVE OFUCANA GRADSKA VLAST RADI SA NAŠIM ZELENIM FONDOM, SA PLUĆIMA GRADA BEOGRADA! DA NEMA OVAKVIH AKTIVISTA ONDA BI IM BAŠ SVE BILO DOPUŠTENO DA RADE. UNIŠTAVAJU ZELENE OAZE PO GRADU KAO DA JE TO SVE NJIHOVO I KAO DA SE TO NEĆE OSETITI NA KVALITETU VAZDUHA PO GRADU. BUDALE! TO RADE I SVOJOJ DECI, USKRAĆUJU IM BOLJI VAZDUH I LEPA MESTA ZA IGRU. SVE JEDNIM BAHATIM UDARCEM  S KOJIM NEKO STAVLJA I NEKE PARE U DŽEP. TAJ NEKO KO ĆE STAVITI PARE U DŽEP TREBA DA BUDE JAVNO PREDSTAVLJEN I RAZOTKRIVEN.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s